Update

Verdonk kan in Amsterdam één zetel krijgen

Rita Verdonk bij de opening van een bloembollenbeurs. De voorvrouw van Trots op Nederland wil de gemeentepolitiek van Amsterdam in. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Rita Verdonk bij de opening van een bloembollenbeurs. De voorvrouw van Trots op Nederland wil de gemeentepolitiek van Amsterdam in. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Als Rita Verdonks Trots op Nederland (TON) in Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar één zetel behaalt, zou dat een enorm succes zijn, denkt Jeroen Slot van onderzoeksbureau O+S.

''Ik denk niet dat er momenteel geweldig veel belangstelling is voor TON,'' zegt Slot in een reactie op de aankondiging van Verdonk dat ze wil meedoen aan de raadsverkiezingen.

Volgens Slot zou in Amsterdam vijf tot tien procent van de kiezers op partijen in het 'rechtse deel van het spectrum' kunnen stemmen. Bepalend voor een eventueel succes van TON is de lijsttrekker zegt Slot. En de vraag of de partij van Wilders meedoet.

De lijsttrekker van TON is nog niet bekend. ''We zijn bezig met het selecteren van kandidaten en het opbouwen van een organisatie,'' zegt campagnemedewerker Yolanda Bolleurs. ''We hopen bij de verkiezingen in Amsterdam op een positief resultaat, maar we moeten reëel zijn. In landelijk peilingen staan we nu op één zetel.''

Bij de presentatie van Trots op Nederland, een jaar geleden in de Passenger Terminal, bleek uit een peiling van onderzoeksbureau O+S dat Verdonk op 3,4 procent van de Amsterdamse stemmen kon rekenen, goed voor één zetel in de gemeenteraad.

Op dat moment zou TON dertien zetels in de Tweede Kamer krijgen. In de peilingen steeg Verdonks partij in de loop van vorig jaar vervolgens naar 28 zetels in de Tweede Kamer om terug te zakken naar een enkele zetel nu.

De vrije val in de peilingen terugval kwam mede door ruzies over partijgeld met voormalig steunpilaar en adviseur Ed Sinke. Bovendien moest recht-door-zee-Rita na een eerdere ontkenning toegeven in haar studententijd lid te zijn geweest van de PSP. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden