Verdonk: Beatrix vond mij te streng

In haar tijd als koningin vond Beatrix het beleid van toenmalig minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken af en toe wat te streng. Dat verklapt Verdonk in haar biografie, waaruit De Telegraaf citeert.

Archiefbeeld van Verdonk uit 2010.Beeld ANP

De koningin zou aanmerkingen hebben gehad op haar asielbeleid, maar Verdonk heeft zich naar eigen zeggen niet door haar laten beïnvloeden. Verdere details weigert de oud-minister prijs te geven.

Toen Máxima een inburgeringscursus kreeg, maakte Verdonk zich wel zorgen, blijkt uit het boek. De huidige koningin werd naar Verdonks smaak door wel erg veel 'linkse mensen' omringd. Ze werd in die tijd bijgestaan door Andrée van Es van GroenLinks en de oud-raadsadviseur van PvdA-premier Kok.

Ze schrijft ook uitgebreid over haar strijd met Mark Rutte, die er uiteindelijk toe leidde dat Rutte nipt werd verkozen tot VVD-leider en Verdonk niet lang daarna uit de VVD-fractie werd gezet. 'Er hing tussen Mark en mij altijd een naar sfeertje', schrijft Verdonk over de periode dat ze samen met Rutte in de VVD-fractie zat.

'Hij had duidelijk geen enkel vertrouwen in mij en ik werd steeds gemarginaliseerd, een kopje kleiner gemaakt.'
Alleen Hans van Baalen, Charlie Aptroot en Fred Teeven namen het volgens Verdonk in die tijd in de fractie nog voor haar op, terwijl de rest van de fractie nog net niet zei: Rita moet oprotten.

'Het was echt heel akelig. Het deed me denken aan een van overspel verdachte vrouw ergens in een radicaal fundamentalistisch moslimland. Stenigen maar. Alleen in mijn geval niet met stenen, maar met woorden.'

Er werd druk op haar uitgeoefend om haar Kamerzetel op te geven. Rutte, toen fractievoorzitter en partijleider, weigerde Verdonk daarover meer bedenktijd te geven, waarmee de breuk definitief werd. Verdonk had vervolgens een gesprek met VVD-ereleden als Erica Terpstra en Henk Vonhoff.

'Daar werd me nogmaals een burgemeesterschap aangeboden, Gerrit Zalm had dat ook al een keer gedaan, van Rotterdam.' Verdonk bedankte daarvoor en weigerde in eerste instantie ook haar Kamerzetel op te geven. Ze had bij de verkiezingen 50.000 voorkeurstemmen meer gehaald dan Rutte. Niet lang daarna werd ze door Rutte toch uit de fractie gezet.

Beatrix.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden