Column

Verdomme, die moord was veertien jaar geleden!

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Verdomme, die moord was veertien jaar geleden! De uitleg waarom er gisteren een zitting was van de Raad van State zou langer zijn dan deze column.

Al die jaren hebben we maar één enkele vraag: Had de moord op Theo van Gogh voorkomen kunnen worden? Daarom eerst enkele steekwoorden, om een dossier van enkele duizenden pagina's samen te vatten.

Dader moord Theo: Mohammed B. Betrokkenen: Hofstadgroep. Die werd afgeluisterd door AIVD. Taps bleken vernietigd. Tien jaar later(!): taps bleken NIET vernietigd.

Mogen wij taps zelf horen? AIVD: Nee, want dan zou 'de veiligheid van de staat' in het geding komen en het vrijgeven van de taps zou ook 'een directe bedreiging voor de democratische rechtsorde' zijn.

WOB-procedure. Afgewezen. Journalist Peter Wierenga en WOB-specialist Roger Vleugels zetten door en gaan naar Raad van State.

Gisteren de zitting van dat hoogste rechtscollege.

De landsadvocaat verdedigt het land.

De rechters van Raad hadden vragen.

Toen gebeurde het.

De landsadvocaat kon de vragen van het hoogste rechtscollege niet beantwoorden. Waarom niet? Omdat zij ook niet wist wat er op die taps stond. Ze verdedigde dus iets waarvan ze de inhoud niet kende.

Zo duurde een zitting, die meestal vijftien minuten in beslag neemt, ongeveer twee uur. De bij de Raad aanwezige producent Gijs van de Westelaken zei me: "Het vertrouwen in de rechtstaat werd weer enigszins hersteld."

Over een paar weken horen we meer. Dan kan er van alles gebeuren. Het hoogste rechtscollege kan dan alle betrokkenen oproepen...

Wat kan er toch op die taps staan dat de veiligheid van de staat in gevaar zou kunnen brengen?

De leden van de Hofstadgroep hebben hun straf al uitgezeten en lopen vrij rond. Sommige voormalige leden zijn zelfs gepromoveerd. Eén van hen sloot zich aan bij IS en is dood.

Een ander heeft, een tijd geleden alweer, contact met mij gezocht; het was de basis van de film 'Het spel van de Wolf' die Gijs van de Westelaken en ik hebben gemaakt. Voor die film spraken we ook met een AIVD-agent die daarna in het gevang werd gezet.

En onlangs sprak ik met een ex-gevangene die Mohammed B. van nabij had meegemaakt.

Hij vertelde me dat B. ook in de gevangenis een poging had gedaan om iemand te vermoorden.

Alles wat met die moord op Theo te maken heeft, wil ik weten en is bizar!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden