Verdenkingen van verkrachting leiden niet vaak tot een strafzaak

De meeste meldingen van verkrachtingen stranden al bij de politie en leiden niet vaak tot een strafzaak. Daarnaast seponeert justitie ruim de helft van de aangiftes en kregen daders de laatste jaren nooit de maximale celstraf opgelegd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Algemeen Dagblad vroeg bij politie, justitie en rechtbanken cijfers op over zedenmisdrijven in de laatste drie jaar. Daaruit blijkt dat in 2019 (de cijfers gaan tot oktober) 37 procent van de onderzochte verkrachtingsmeldingen bij de politie tot een aangifte leidde. Dat is iets minder dan in de jaren daarvoor. Volgens de politie kan dat zijn omdat een verhaal niet klopt, een strafbaar feit ontbreekt of moeilijk aantoonbaar is, of omdat een slachtoffer afziet van aangifte.

Bewijs is lastig

Van de aangiftes die in diezelfde periode vorig jaar wel naar het Openbaar Ministerie gingen, is 58 procent ge­seponeerd. “In zedenzaken is bewijs regelmatig lastig,” aldus het OM.

De rechtbanken behandelden vorig jaar 172 verkrachtingszaken. In 102 zaken werd een verdachte veroordeeld. Sinds 2017 heeft een rechter nooit de maximale celstraf van twaalf jaar opgelegd. De hoogste straf was zes jaar, de laagste 21 dagen. Gemiddeld moest een verkrachter een jaar en vijf maanden de cel in.

Bij de strafmaat weegt een rechter alle omstandigheden. Daarbij wordt in het bijzonder gelet op de ernst van de verkrachting en de gevolgen voor het slachtoffer, en in welke mate geweld of dwang is uitgeoefend.

Veel niet gemeld

Naar schatting 70 procent van de zeden­incidenten wordt niet eens gemeld. Veel zaken waarbij dat wel gebeurt, stranden vervolgens al bij de politie. Slachtoffers klagen dat ze niet worden gehoord of geloofd. De afgelopen jaren waren er verschillende zedenzaken waarin de politie heeft gefaald. De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt nu hoe de politie omgaat met zedenaangiftes.

Het OM erkent dat het aantal sepots bij verkrachtingen hoog is. “Vanwege de aard en de ernst van dit soort feiten, neemt het OM elke aangifte in onderzoek en wordt in elke afzonderlijke zaak een vervolgingsbeslissing genomen,” zegt een woordvoerder. “Bij bijvoorbeeld inbraken gebeurt dit niet als de politie het bewijs niet rond krijgt. In zedenzaken is bewijs regelmatig lastig. Het aandeel vrijspraken is daardoor hoger.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden