'Verdeeldheid over Halsema of Gehrels als burgemeester'

De vertrouwenscommissie die op zoek is naar een nieuwe burgemeester, is verdeeld over de voordracht. Sommige leden willen Carolien Gehrels als eerste keuze voordragen, andere leden gaan voor Femke Halsema.

Ruben Koops
In het stadhuis zou verdeeldheid zijn over Femke Halsema of Carolien Gehrels - zie foto - als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Beeld ANP
In het stadhuis zou verdeeldheid zijn over Femke Halsema of Carolien Gehrels - zie foto - als nieuwe burgemeester van Amsterdam.Beeld ANP

Dat zeggen bronnen in het stadhuis.

Eerder werd duidelijk dat 114 mensen naar de post hebben gesolliciteerd, met als voornaamste kandidaten waarschijnlijk Femke Halsema (GroenLinks) en Carolien Gehrels (PvdA).

In de vertrouwenscommissie scharen rechtse partijen zoals Forum voor Democratie, CDA en VVD zich naar verluidt achter Gehrels, terwijl progressieve partijen als GroenLinks en D66 voor Halsema zouden gaan.

De partijen willen hier desgevraagd niets over zeggen, omdat leden van de vertrouwenscommissie aan strenge geheimhouding zijn gebonden.

Geheime zitting
In totaal zitten er 12 raadsleden in de vertrouwenscommissie. Die hebben de taak een voordracht met daarop twee namen naar de gemeenteraad te sturen, op volgorde van een eerste en een tweede keuze. De raad stemt dan in een geheime zitting over wie van deze twee namen de nieuwe burgemeester moet worden.

Soms is de voordracht unaniem, maar dit keer zou de vertrouwenscommissie behoorlijk verdeeld zijn. De gemeenteraad hoeft de volgorde die de vertrouwenscommissie aanbrengt overigens niet op te volgen.

PvdA
Progressieve partijen hebben een comfortabele meerderheid in de gemeenteraad; aangenomen wordt dat Halsema hier de meeste stemmen zal krijgen. Wel wordt de positie van de PvdA een interessante, steunen de sociaaldemocraten hun partijgenoot Gehrels of kiezen ze voor de voorkeurskandidaat van de twee grootste coalitiepartners?

In 2010 stond VVD'er Annemarie Jorritsma als eerste op de voordracht, maar de gemeenteraad koos uiteindelijk voor de nummer 2, Eberhard van der Laan.

Wanneer de geheime zitting wordt belegd is niet duidelijk, in het stadhuis wordt rekening gehouden met deze week.

Volg hier alles over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden