Verdeeldheid in Nieuw-West over reusachtig speelparadijs

De komst van een reusachtig overdekt speelparadijs naar Nieuw-West is nog niet in kannen en kruiken. De bestuurscommissie is verdeeld.

Patrick Meershoek
Bestuurscommissie is verdeeld over het plan Beeld webupload
Bestuurscommissie is verdeeld over het planBeeld webupload

Aangemoedigd door een groep verontwaardigde omwonenden toonde ook een fors deel van de bestuurscommissie Nieuw-West zich woensdagavond kritisch over de plannen voor een enorm overdekt speelparadijs annex zalencentrum in het stadsdeel.

De weerstand heeft vooral te maken met de schaal van het project. De Meet Inn, zoals het centrum is gedoopt, is groter dan de Ziggo Dome. In het pand komen een speelparadijs, een tiental restaurants en een zalencentrum die samen een half miljoen bezoekers per jaar moeten trekken.

Op verschillende punten is het plan in strijd met het bestemmingsplan voor de beoogde locatie op het Businesspark Amsterdam-Osdorp. De gemeenteraad moet toestemming geven om van het bestemmingsplan af te wijken, de bestuurscommissie geeft alleen een advies.

Dat zal geen eensluidend positief advies zijn, zo werd woensdag duidelijk tijdens de bespreking in de commissie. Verschillende fracties drongen aan op aanpassing van de plannen door de indieners, waarbij zij wezen op het risico van juridische procedures door omwonenden.

Het complex
De Meet Inn is een initiatief van de Amsterdamse ondernemer Ghassan Korkis, franchisenemer van enkele vestigingen van New York Pizza, en de Schiphol Area Development Company, een ontwikkelingsmaatschappij in handen van de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en Schiphol.

In het speelparadijs kan straks onder meer worden gebowld, gelasergamed en glow golf worden gespeeld. Daarnaast komt een zalencentrum voor feesten en partijen, met in het weekeinde als extra attractie dinnershows. Op werkdagen wordt rekening gehouden met zeshonderd tot duizend bezoekers, in het weekeinde worden vijftienhonderd gasten verwacht.

De komst van het complex past in het streven om het bedrijventerrein in Osdorp meer levendigheid te verschaffen. De omwonenden vinden de levendigheid met de nieuwe uitbreiding te groot worden, en vrezen vooral het verkeer dat de honderden bezoekers per dag met zich meebrengen. Een ander pijnpunt is het geplande parkeerdek op het dak, beschenen door lichtmasten.

Werkgelegenheid
Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud wees op de voordelen van de komst van de Meet Inn voor Nieuw-West, zoals de circa vierhonderd banen, de aantrekkingskracht op bezoekers uit de regio en de gewenste uitbreiding van de schaarse horeca in het stadsdeel.

Met die argumenten kon Baâdoud de kritiek niet wegnemen. Na een schorsing beloofde hij dat het bestuur volgende week met een voorstel komt voor een advies aan de gemeenteraad, waarin nadrukkelijk ook de bezwaren van de omwonenden worden meegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden