Verdeeld Curaçao stemt voor akkoord

WILLEMSTAD - De bevolking van Curaçao heeft vrijdagavond (lokale tijd) ingestemd met de staatskundige herstructurering van het eiland die met Nederland is overeengekomen. Het referendum liep uit op een nek-aan-nek race tussen voor- en tegenstanders van het akkoord. Het ja-kamp won uiteindelijk met een nipte meerderheid van 52 procent.

Oppositieleider Charles Cooper stelde kort na het referendum de uitslag te respecteren. Hij wees wel op het grote aantal nee-stemmers. ''Dit geeft aan dat het volk heel verdeeld is. De huidige regering moet nu aangeven wat ze met dat resultaat doet'', stelde Cooper.

De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage kondigde direct na de bekendmaking van de uitslag aan met de oppositie om te tafel te willen. ''We moeten niet blijven steken in verdeeldheid'', benadrukte ze.

Premier Jan Peter Balkenende is blij met de positieve uitslag. Hij feliciteerde De Jongh-Elhage. Ook staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) was opgetogen. Ze vindt het echter 'zorgelijk' dat zo'n groot aantal kiezers nee heeft gezegd. Die tweedeling zag je steeds sterker, aldus de bewindsvrouw. ''Die legt een grote verantwoordelijkheid bij het bestuur daar.''

Ook Curaçaoënaars die in Nederland wonen zijn verdeeld over de uitkomst van de volksraadpleging. Op een bijeenkomst van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) bleek vrijdagavond ongeveer de helft (53 procent) van de circa honderd aanwezigen het akkoord te steunen.

OCaN-voorzitter Glenn Helberg toonde zich vooral opgelucht dat het referendum achter de rug is. ''52 Procent lijkt misschien weinig, maar het volk heeft echt gesproken. Laten we nu de rijen sluiten'', aldus Helberg.

De opkomst bij het referendum was 13 procent hoger dan bij het vorige referendum over de positie van Curaçao in het Koninkrijk. In totaal hebben 79.761 personen bij het referendum hun stem uitgebracht. Dat is 67 procent van de 118.827 stemgerechtigden. 52 Procent (41.398 kiezers) stemde voor het verdrag; 48 procent, 38.363 kiezers, stemde tegen.

De bevolking sprak zich in het referendum uit over een akkoord tussen Nederland en Curaçao, waarin afspraken zijn gemaakt over meer autonomie voor Curaçao. Nederland neemt verder een groot deel van de schuldenlast van het eiland over in ruil voor meer financieel toezicht.

Op justitieel gebied zijn onder meer afspraken gemaakt over de bestrijding van corruptie, grensoverschrijdende criminaliteit en een goede rechtsorde. Tegenstanders zijn van mening dat Curaçao met het akkoord te veel autonomie inlevert. Zij wilden opnieuw onderhandelen over een akkoord. (ANP)

Een bewoner op Curacao steekt zijn mening niet onder stoelen of banken bij het uitbrengen van zijn stem rond het referendum over de toekomst van het eiland. Het ja-kamp won uiteindelijk met een nipte meerderheid van 52 procent. Foto: ANP/Prince Victor Beeld
Een bewoner op Curacao steekt zijn mening niet onder stoelen of banken bij het uitbrengen van zijn stem rond het referendum over de toekomst van het eiland. Het ja-kamp won uiteindelijk met een nipte meerderheid van 52 procent. Foto: ANP/Prince Victor
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden