Verdediging verdachten in zaak Knokkestraat kan knap lastig worden

De mailtjes die het Nederlands Forensisch Instituut onlangs wist op te diepen uit hun gecodeerde telefoons, zouden de verdachten die op 1 februari vorig jaar volgens justitie crimineel Samir Z. en mogelijk ook diens broer Mohammed wilden liquideren in Amsterdam-West wel eens kunnen opbreken.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Zelf zeggen de vier prille twintigers alleen een gestolen BMW van Eindhoven naar Amsterdam te hebben gebracht voor een opdrachtgever die ze niet willen noemen, maar de berichten suggereren dat ze veel meer weten.

Zo vertaalt de recherche veel berichten, die in straattaal waren gesteld. Als de rechtbank de recherche in die vertaling volgt én er net zoals justitie van uit gaat dat de verdachten de meeste van die berichten hebben verstuurd, zullen hun advocaten grote moeite hebben ze vrij te pleiten.

Zelf kwamen ze op de openingsdag van hun proces steeds weinig verder dan halfslachtige alternatieve scenario's voor het relaas van justitie. Als reden geven ze dat ze absoluut niet de namen willen noemen van de opdrachtgever voor het ophalen van de auto, van degenen die de versleutelde telefoons óók gebruikten er cetera.

“Wanneer gaan we hem te pakken nemen?”

“Morgen of overmorgen gaan we hem afmaken.”

“We hebben nu iets onder zijn waggie (auto).”

“Niffo betaalt 25.000 voor een actie die door vijf gedeeld moet worden.”

“Zeg dat hij een schoon, groot wapen moet regelen.”

“Ik heb die duplicaat (sleutel), we moeten straks die waggies terugrijden.”

[Een door de politie vertaalt gesprek tussen de verdachten]

Namen noemen kan nu eenmaal levensgevaarlijk zijn in de al jaren woedende onderwereldvete.

Nabil Amzieb
De verdachten waren goede vrienden van buurtgenoot Nabil Amzieb, die begin maart werd vermoord en wiens hoofd bij wijze van morbide waarschuwing werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Zuid.

"Ik wil niet dat míjn moeder straks een afgehakt hoofd voor de deur ziet," zo vatte Rami M. (22) zijn angst pakkend samen. "Ik ben zeker bang. Met alle respect voor u meneer de rechter, ik zou wel namen willen geven, maar dat kan me de kop kosten. Denk niet dat dit mensen zijn met wie je een potje kunt knikkeren."

Botsing met het arrestatieteam
Op de eerste dag namen de rechters de belangrijkste bewijzen uit het strafdossier door. Daartoe werden ook de beelden getoond die een politiehelikopter vanaf meer dan een kilometer hoogte maakte van de auto's waarin de verdachten vanuit Eindhoven naar Amsterdam-West reden - waar een arrestatieteam de gestolen BMW klemreed in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten. Eén auto van het arrestatieteam botste op de BMW. Toen hij met een kalasjnikov was uitgestapt, werd verdachte Kamal O. (22) aangereden door het arrestatieteam en uiteindelijk in onder meer zijn been geschoten.

Woensdag houden aanklagers Hetty Hoekstra en Sabine Tammes hun requisitoir, met de strafeisen tot besluit. Daarna pleiten de advocaten.
Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen, is nog onduidelijk.

Lees ook: Wie zijn de 4 verdachten in de zaak Knokkestraat? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden