Verdediging Mladic begint: liefst 330 getuigen moeten hem vrijpleiten

De verdediging in het proces tegen Ratko Mladic begint vandaag in Den Haag. De 72-jarige voormalige Bosnisch-Servische legerleider moet zich voor het Joegoslavië-Tribunaal verantwoorden voor oorlogsmisdaden in de jaren negentig. Zijn advocaten hebben al aangegeven ongeveer 330 getuigen te zullen oproepen.

Redactie
Ex-generaal Ratko Mladic begint vandaag met zijn verdediging. Beeld anp
Ex-generaal Ratko Mladic begint vandaag met zijn verdediging.Beeld anp

De verdediging spreekt niet de gebruikelijke openingsverklaring uit waarin de advocaten normaal gesproken een overzicht geven van de geplande bewijsvoering. 'Mladic wil niet meteen alle kaarten op tafel leggen', verklaart zijn advocaat Branko Lukiç tegenover het ANP.

Het proces tegen de oud-generaal begon op 16 mei 2012. Voorzitter is de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie. Mladic wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden en genocide ten tijde van de Bosnische Oorlog (1992-1995). Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de volkenmoord op meer dan 7.000 Bosnische moslims in 1995, na de val van Srebrenica, niet voorkomen.

Mladic, inmiddels 72, werd in 2011 in Noord-Servië opgepakt na een jarenlange klopjacht. Hij had zich verscholen in een afgelegen dorp en een andere identiteit aangenomen. De legerleider ontkent de 11 aanklachten die tegen hem lopen. Hij heeft het tribunaal eerder afgedaan als 'satanistisch'.

Een simpele soldaat
Zijn advocaten zullen vandaag opvoeren dat Mladic tijdens de Bosnische Oorlog simpelweg een soldaat was die bevelen opvolgde. Ook zullen ze de bewering van de aanklager dat de generaal een doelgerichte campagne heeft gevoerd om delen van Bosnië etnisch te zuiveren weerleggen. De verwachting is ook dat de verdediging aanhaalt dat Mladic aan een geheugenstoornis lijdt waardoor het voor hem lastig is om waarheid van fictie te onderscheiden.

De verdediging heeft 207 uur de tijd gekregen om haar pleidooi te onderbouwen, hetzelfde aantal uur dat de aanklagers hebben gekregen. Er is geen limiet aan het aantal getuigen dat de verdediging mag opvoeren. De advocaten hebben al aangegeven ongeveer 330 getuigen aan het woord te laten.

Naast Mladic wordt ook de voormalige president van Servië, Radovan Karadzic, in Den Haag berecht. Hij wordt eveneens verdacht van oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid.

Bosnische vrouwen huilen bij nieuw geïdentificeerde lichamen van het bloedbad in Srebrenica in 1995. Beeld REUTERS
Bosnische vrouwen huilen bij nieuw geïdentificeerde lichamen van het bloedbad in Srebrenica in 1995.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden