Plus

Verdediging Holleeder: hef zijn voorarrest op

De rechtbank had een vergelijkbaar verzoek in de zaak over Cor van Hout losjes afgewimpeld, maar advocaat Sander Janssen van Willem Holleeder vroeg toch maar weer om opheffing van diens voorarrest voor de liquidatie van Willem Endstra.

Beeld anp

Zoals herhaling de kracht is van onderwijs werkt het misschien ook wel in de rechtbank. Met die gedachte hamerde advocaat Sander Janssen donderdag in een urenlang pleidooi op het door hem waargenomen gebrek aan aanwijzingen dat Willem Holleeder de opdracht had gegeven voor de liquidatie van de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra. Die werd op 17 april 2004 vermoord voor zijn hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid.

Ja, Holleeder kreeg negen jaar cel voor het afpersen van zakenlieden onder wie Endstra. Ja, die straf bleef staan tot aan de Hoge Raad. Ja, Willem Endstra had Holleeder in vijftien gesprekken op de achterbank bij de geheime dienst van de recherche zeer uitvoerig beschuldigd. Niet alleen van de afpersing voor tientallen miljoenen ('Heineken had een goedkoop rondje', verwijzend naar de beruchte ontvoering). Ook van een plan hem uiteindelijk te laten doodschieten.

"We weten uit de geschiedenis van het strafrecht dat niet elke onherroepelijke veroordeling terecht is," zei Janssen over die afpersingszaak. Hij ziet volop aanwijzingen dat niet zo zeer Holleeder, maar vooral John Mieremet de vastgoedmagnaat afperste.

Opportunisme
In zijn angst voor Mieremet (en uit opportunisme) zal Endstra, samen met Mieremet, het plan hebben uitgedacht Endstra met de politie te praten en dan in de verklaringen Holleeder de rol te geven van Mieremet.

Janssen schetste donderdag ook in geuren en kleuren welke criminelen vele miljoenen bij Endstra hadden ingelegd die ze niet terug kregen. De zoon van xtc-handelaar Ronald van Essen zei dat zijn vader 'een kamer vol geld' bij Endstra had ingelegd. Toen hij die miljoenen terug vroeg, werd hij door zijn hoofd geschoten.

Al die andere criminelen hadden een misschien wel een sterker motief Endstra te laten vermoorden dan Holleeder. Janssen haalde ook verschillende door getuigen genoemde scenario's aan waarin anderen Endstra hebben laten vermoorden.

Weinig concreets
Tot slot: van alle getuigenissen tegen Holleeder wegen eigenlijk met name de verhalen van zijn zussen Astrid en Sonja in de Endstra-zaak zwaar. Die hebben volgens Janssen welbeschouwd weinig concreets verteld waarmee ze hun beschuldiging schragen dat hun broer ook deze liquidatie liet plegen.

Kortom: de rechtbank kan eigenlijk niet anders dan het voorarrest van Holleeder opheffen in de zaak over de moord op Endstra (en het in zijn been schieten van zakenrelatie David Denneboom, niet te vergeten).

Volgende week donderdag zal het Openbaar Ministerie reageren.

Op procesdagen houdt Het Parool een liveblog bij van de zaak tegen Holleeder. Lees dat hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden