Verdediging Holleeder 'duikt' weer in Endstra

ROTTERDAM - De advocaten van Willem Holleeder (50) willen beschikken over alle opnamen van de zogenoemde achterbankgesprekken die Willem Endstra met de politie heeft gevoerd. De in 2004 vermoorde zakenman is een van de vermeende slachtoffers van afpersing door Holleeder en zijn medeverdachten.

Jan Hein Kuijpers en Stijn Franken, Holleeders advocaten, betoogden vrijdag voor het gerechtshof Amsterdam, dat zetelde in Rotterdam, dat de opnamen cruciaal zijn voor de waarheidsvinding in de zaak tegen Holleeder. Daarnaast is ook een grote hoeveelheid telefoongesprekken die sinds 1999 zijn afgetapt belangrijk, zeggen de advocaten.

De achterbankgesprekken en de taps geven namelijk een beeld van de handel en wandel van vastgoedhandelaar Endstra, aldus Franken en Kuijpers. Er blijkt volgens de raadslieden bijvoorbeeld uit dat Endstra onbetrouwbaar was, al ver voordat Holleeder als eventuele afperser in beeld kwam, financiële problemen had en zijn zakenpartners tegen elkaar uitspeelde.

Bedreiging en mishandeling
Op 21 december veroordeelde de rechtbank Haarlem Holleeder tot negen jaar cel, onder meer wegens afpersing van de zakenlieden Endstra, Kees Houtman en Rolf Friedländer en het leiden van een criminele organisatie. Holleeder zou de mannen miljoenen afhandig hebben gemaakt door middel van bedreiging en mishandeling.

De verzoeken die de advocaten donderdag en vrijdag aan het hof deden, ook die van de andere zes verdachten in de afpersingszaak, bleken zo omvangrijk dat het gerechtshof tot 19 september nodig heeft om in alle zaken een besluit te nemen. Het hof zei te hopen dat de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep op 25 november kan beginnen, maar houdt in verband met alle gevraagde onderzoeken nog een slag om de arm.

De raadslieden van de verdachten willen niet alleen telefoontaps beluisteren, maar ook veel getuigen horen. Onder hen is de weduwe van de in november 2005 geliquideerde Houtman. Ook zakenman Jan-Dirk Paarlberg willen de advocaten als getuige horen. Paarlberg heeft volgens justitie de van Endstra afgeperste miljoenen weggesluisd. (ANP)

Endstra en Holleeder in gesprek op een bankje op de Apollolaan, tegenover het kantoor van Endstra. Beeld
Endstra en Holleeder in gesprek op een bankje op de Apollolaan, tegenover het kantoor van Endstra.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden