Verdachten zaak Staatsliedenbuurt blijven ontkennen

In het hoger beroep van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt eind 2012 heeft na Adil A. (30) dinsdag ook medeverdachte Anouar B. (38) schuld ontkend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Net als bij de rechtbank zei hij tegen het gerechtshof de bewuste avond te hebben doorgebracht in een koffiehuis waar hij vaak kwam.

Beide mannen kregen in mei 2015 levenslang voor de moord op Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) en de poging tot moord op crimineel Benaouf A., die aan de kogelregen ontsnapte door in het water te springen.

Benaouf A., zelf veroordeeld voor het regelen van een liquidatie, heeft steeds gezegd Anouar B. - bijnaam Popeye - te hebben herkend als een van de schutters. "Dat kan niet. Hij liegt," aldus B., die volhield Benaouf A. zelf niet te kennen. "Iemand had hem ingefluisterd dat Popeye samen met een ander naar hem op zoek was. Onzin, maar wel de reden dat hij mijn naam heeft genoemd," aldus B. Van hem zijn ook DNA-sporen gevonden op de hoofdsteun in een auto van de schutters.

Geveegd
Adil A., die ook altijd ontkende maar verder zijn kaken stijf op elkaar hield, vertelde dinsdag voor het eerst dat hij op de dag van de geweldsuitbarsting door "een goede bekende" was benaderd met de mededeling dat 's avonds iemand zou worden "geveegd". A. werd gevraagd een gestolen auto op te halen en daarmee 's avonds bij het Nigel de Jongplein in West klaar te staan om achteraf de schutters weg te rijden.

A. werd door zowel het hof als de aanklagers aan de tand gevoeld over zijn nieuwe verklaring, die moeilijk leek te rijmen met de plaatsen waar hij volgens telecomgegevens was. "Ik voel me zwaar geïrriteerd," zei A. gaandeweg. "Ik vertel wat ik eerder verzweeg. Maar ik weet niet alle tijdstippen meer."

Dodenlijst
Volgens hem past zijn verhaal wel in de telecomgegevens. Hij zei ook dat de bewuste avond uiteindelijk niemand kwam opdagen. "Maar het interesseert me niet of u mij gelooft. Als de nabestaanden hier in de zaal mij maar geloven. Zij moeten weten dat hier geen moordenaar zit." Hij zei geschrokken te zijn toen hij onlangs hoorde op een dodenlijst te staan.

Vrijdag volgen de strafeisen.

Zie ook de zitting van maandag: 'Anouar B. bood twee ton voor valse verklaring'

Zaak Staatsliedenbuurt: hoe zit het ook alweer?

Op 29 december 2012 wilden twee groepen daders Benaouf A. liquideren. Hij kon vluchten, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord op straat. Op de vlucht schoot één groepje daders op de Haarlemmerweg vanuit een Audi RS4 van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Anouar B. (38) en Adil A. (30) zijn door de rechtbank tot levenslang veroordeeld in deze zaak. Benaouf A., die zelf een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een andere liquidatie, is een cruciale getuige, omdat hij onder meer zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi RS4.

De verdachten hoopten dat Benaouf A. zijn verklaring in hoger beroep aan zou passen, maar hij liet zich niet intimideren en liet aan het begin van het hoger beroep weten bij zijn verklaring te blijven. De spanningen tijdens de inleidende zittingen van het beroep liepen hoog op, met scheldpartijen over en weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden