Verdachten wilden massa-aanslagen

Het pand (met groen bovenlicht) waar leden van het arrestatieteam binnenvielen. Bij de actie in Amsterdam, die op verzoek van Belgie werd verricht, werden drie terrorismeverdachten opgepakt. Foto ANP

AMSTERDAM - Een aanslag met meer impact en nog meer slachtoffers dan de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004: dat stond de drie terreurverdachten die vorige week in Amsterdam zijn opgepakt, volgens de Belgische justitie voor ogen.

Doelwit: een trein vol Navo-soldaten van of naar Brussel, mogelijk het Navo-hoofdkwartier, een volgepakt sportstadion, een sportevenement, een straat met veel Joods publiek en treinen op routes waar veel Joodse Belgen reizen.

Dat blijkt uit het onderzoek van de Belgische justitie naar het terreurnetwerk waarvan de drie Amsterdamse verdachten, Samir S. (28), Soufian B. (26) en Redouan A. (25) deel zouden uitmaken. Een Saoediër uit Frankrijk zou de aanslag in België financieren, de wapens moesten in België worden geregeld.

Bij de aanslagen in Madrid, zes jaar geleden, brachten terroristen in vier volle treinen tien bommen tot explosie. Daarbij kwamen 191 mensen om en vielen meer dan tweeduizend gewonden. De bommen waren verstopt in rugzakken en in de treinen achtergelaten.

De telefoons van de Amsterdammers, die tegelijk met Belgische en Duitse verdachten zijn opgepakt, werden een tijd afgeluisterd. Uit één van die taps zou blijken dat Redouan A. op 8 november een emotioneel gesprek met zijn vrouw Fatin voerde, waaruit volgens de Belgische justitie kan worden afgeleid dat hij afscheid had genomen en 'de weg naar het paradijs' openlag.

De drie Amsterdamse verdachten zouden begin dit jaar actief zijn geworden. De Belgische justitie volgde vanaf eind 2009 de extremistische site van Ansar Al-Mujahideen, een digitaal netwerk voor moslimradicalen, waar gesproken zou zijn over aanslagen op Navo-doelen. Daarnaast werden telefoons getapt.

In februari kwamen de Amsterdamse verdachten daarbij voor het eerst in beeld. Het betrof een sms tussen de Amsterdammers en twee Belgische jongeren over het nemen van een vliegtuig naar Turkije. De drie reisden eind oktober naar Turkije. (FRANS BOSMAN & HANNELOES PEN)

Lees verder in Het Parool: Advocaten: verdenkingen flinterdun
Robert Maanicus, de advocaat van Samir S., wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. ''Het dossier is nog geen vinger dik en beslaat niet meer dan twintig pagina's. Slechts twee alinea's zijn aan Samir gewijd.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden