Verdachten strafzaak 26koper zwijgen vooral

Ruim veertien maanden na een enorme wapenvondst in Nieuwegein staan tien verdachten van het voorbereiden van liquidaties voor de Amsterdamse rechtbank, in strafzaak 26Koper. Áls ze wat zeggen, klinkt het bot.

Paul Vugts
Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in Nieuwegein Beeld anp
Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in NieuwegeinBeeld anp

In vooral boxen 40 en 161 van De Opslagman in Nieuwegein lagen 46 pistolen, 21 aanvalsgeweren, 17 machinepistolen, acht revolvers en negen scherfgranaten, plus toebehoren zoals zestien geluiddempers en 13 kogelwerende vesten.

In afgeluisterde telefoontjes, mailverkeer in gekraakte PGP-blackberries (Pretty Good Privacy) en heimelijk opgenomen gesprekken in auto's van verdachten leken die het voortdurend in straattaal over (voorbereidingen voor) misdrijven te hebben. Over 'tracks' (peilbakens), 'ijzers' en 'AK's' (vuurwapens) en over 'een hok waar die dingen in de kloesoe zitten'.

'Hitters' en 'spotters'
Een opschrijfboekje van Werner E. (37) lijkt een administratie te bevatten waarin voor zo'n 19 miljoen euro aan transacties lijkt genoteerd, gedurende anderhalf jaar. Behalve over drugshandel lijken notities te gaan over gestolen of gehuurde auto's én er is sprake van betalingen aan 'hitters' en 'spotters'. De recherche leest: huurmoordenaars en een soort observatieteam dat doelwitten observeerde. Beelden van vijf doelwitten zijn gevonden bij verdachten.

Zo bulken de dossiers van strafzaak 26Koper van aanwijzingen dat een goed georganiseerde groep zware misdrijven zoals liquidaties voorbereidde.

100.000 euro
Op de openingsdag van het proces, dat tot medio oktober zal duren, drukte rechtbankvoorzitter Peter Björn Martens de zes aanwezige verdachten herhaaldelijk op het hart dat dít het moment is het zwijgen te doorbreken als zij hun uitleg tegenover die van officieren van justitie Henk Mous en Koos Plooij willen stellen.

Veel reactie kreeg hij niet. Enkele verdachten lieten een A4-tje overleggen met een schriftelijke verklaring, waarin ze in algemene bewoordingen ontkennen iets met wapens of liquidaties van doen te hebben. Een derde verdachte beloofde later iets te zullen zeggen. Als verdachten verder wat te melden hadden, klonk dat bot, verongelijkt of allebei.

Dat Zakaria S. (29) het in een afgeluisterd gesprek had over 'hitman at your service', over het door het achterhoofd schieten van een doelwit ('want die laatste kop van hem ga je nooit meer vergeten') en een medeverdachte vroeg of die 'iemand zou afknallen voor 100.000 euro'? "Kan ik me niet herinneren. Het heeft niks met liquidaties te maken."

Waarmee dan wel? "Zwijgrecht."

Zwijgen en lachen
Twee gestolen auto's werden steeds minutieus schoongemaakt met ammoniakspray. Rechter Martens: "Als ik als buitenstaander kijk naar hoe omzichtig met die Audi's werd omgesprongen, krijg ik het idee dat iedereen die daarmee te maken had, moest weten dat die gejat waren... De politie denkt ook dat u 's nachts drie keer bent gaan proefschieten met pistolen en geweren. Dan vraag ik me af hoe ik dat nou moet zien." Zakaria S. : "Ik vraag me zoveel af. Ik heb er niks over te zeggen."

Waar verdachte Mourad B. (27) over het 'plakken' van peilbakens lijkt te spreken (onder de auto van een kennelijk doelwit) beperkte die zich nu tot de mededeling dat 'plakken' in zijn straattaal 'geld verdienen' betekent.

Hoofdverdachte Jaouad W. (37), alias 'Joey' of 'Boek', had nog minder te melden. Hij is in verband gebracht met de liquidaties van criminelen Rinus Moerer en Samir Jabli en van Mohammed Alarasi en hij lijkt in het dossier 26Koper de leider van de groep die op bestelling onderwereldmoorden voorbereidde, maar hij zweeg of lachte naar zijn medeverdachten.

Kalasjnikovs
Om de zaak tastbaar te maken, hadden de aanklagers op een lange tafel in de rechtszaal pontificaal een deel van het wapenarsenaal laten uitstallen dat in Nieuwegein is gevonden. Kalasjnikovs, shotguns, machinepistolen. Een wapendeskundige kwam demonstreren hoe die wapens werken (zonder munitie, vanzelfsprekend).

Advocaten klaagden binnen en buiten de zaal over stemmingmakerij van justitie, maar aan hun cliënten hadden ze nog niet veel bij het bijschaven van het negatieve beeld.

De zaak gaat vrijdag verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden