Verdachten spreken tijdens slotdag hoger beroep Passage

Het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage beleefde tien jaar na de arrestaties van de eerste verdachten de slotdag in het hoger beroep. De tien verdachten hadden het laatste woord.

De verdachten in de rechtszaal. Beeld Aloys Oosterwijk
De verdachten in de rechtszaal.Beeld Aloys Oosterwijk

'Waarom zou ik Thomas van der Bijl of Kees Houtman überhaupt iets hebben willen aandoen?" Die retorische vraag wierp hoofdverdachte Dino Soerel (56) op in zijn 'laatste woord' in het hoger beroep van de al tien jaar slepende Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Het was donderdag dan eindelijk de slotdag.

Het Openbaar Ministerie heeft weer levenslang tegen Soerel geëist voor onder meer het geven van de opdrachten voor de moorden op die criminele kroegbaas en de handelaar in hasj en vastgoed. "Ik had die mannen nooit gezien. Ik had nooit iets met ze te maken gehad. Als ik dacht dat Van der Bijl of Houtman de politie iets over mij zouden willen vertellen, wat dan? Ze konden helemaal niets over mij zeggen."

Het is 'bizar' dat Fred Ros door justitie als kroongetuige serieus wordt genomen terwijl hij sinds zijn aanhouding in 2006 'zeven jaar lang' de beschikking had gehad over het strafdossier, betoogde Soerel ook. "Ik begrijp niet dat de belangrijkste getuige tegen mij jarenlang zijn kennis uit het dossier en van de zittingen had kunnen halen en dat het Openbaar Ministerie vervolgens toch als een blok beton achter hem blijft staan. Ga daar maar tegenin als verdachte."

'Aantoonbare leugens'
Soerel herhaalde dat hij nooit met Ros heeft afgesproken in Diemen, waar ze volgens Ros opdrachten voor liquidaties bespraken. Ze hebben elkaar wel 'een enkele keer' in het Rotterdamse uitgaansleven gezien 'in het bijzijn van vriendinnen', maar daar is nooit over misdrijven gesproken.

Soerel: "Ik realiseer me dat ik wel op alles nietes kan zeggen, maar daar wil ik toch wel dieper op ingaan." Daarom nam Soerel de tijd om Ros nog één keer tot in detail tegen te spreken. Hij somde nog maar eens een trits 'aantoonbare leugens' op die zijn advocaat Nico Meijering al uitgebreid had voorgehouden.

Voor Soerel is de afloop van het hoger beroep veruit het spannendst. Hij is door de rechtbank vrijgesproken van het beramen van de moorden op Houtman (2005) en Van der Bijl (2006), plus het leiden van de criminele organisatie met moorden als oogmerk.

Levenslang
Justitie heeft in hoger beroep opnieuw levenslang tegen hem geëist, mede op grond van de nieuwe kroongetuige Ros. Die is Soerel van de moorden gaan beschuldigen nadat hij van de rechtbank zelf dertig jaar cel had gekregen voor het aansturen van de liquidatie van Van der Bijl, het geven van twee moordopdrachten die nooit zijn uitgevoerd en het lidmaatschap van de criminele organisatie. In de aanloop naar het hoger beroep is hij als kroongetuige naar justitie overgelopen.

De door de rechtbank tot levenslang veroordeelde Jesse R. (48) zei in zijn laatste woord geen tegenstander te zijn van de inzet van kroongetuigen of burgerinfiltranten om ernstige misdrijven op te lossen. De man die van de rechtbank levenslang kreeg voor betrokkenheid bij alle liquidaties of moordplannen waarom het monsterproces Passage draait, plaatste daarbij wel een kanttekening. "Laat ze dan wel met deugdelijk bewijs komen, zoals geluidsopnamen."

Daaraan ontbreekt het volgens R. in het geval van de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, die de basis vormen onder de finaal uit de hand gelopen liquidatiezaak. Zij zijn 'koopgetuigen' die van justitie de kans hebben gekregen zich tegen forse betaling te bevrijden uit de benarde positie waarin ze zich in het criminele milieu hadden gewerkt. Gewoon, door andere criminelen te beschuldigen die nu eenmaal 'hoger op het verlanglijstje staan' van het Openbaar Ministerie.

La Serpe en Ros hebben met hun 'aantoonbare leugens uit eigenbelang de waarheid ernstig geweld aangedaan'.

R. probeerde zijn even wijdlopige als warrige litanie ratelend in de twee uur spreektijd te proppen die het gerechtshof hem had gegund.

'Pontius Pilatus-effect'
Hij herhaalde nog eens dat justitie de verklaringen van de kroongetuigen heeft 'uitgelokt en gekocht'. La Serpe was 'een drugsverslaafde patiënt van mij'. Het is een flagrante leugen dat de kroongetuige een criminele compagnon was met wie R. de liquidatie van handelaar in hasj en drugs Kees Houtman heeft gepleegd én aan wie hij tal van andere levensdelicten heeft opgebiecht.

La Serpe heeft R. voor grof geld aan justitie 'verkocht'. Hij zocht vooral ook bescherming omdat hij door conflicten in de onderwereld levensgevaar liep.
Het Passagedossier stelt de beweerde huurmoordenaar, telg uit een beruchte onderwereldfamilie, al teleur sinds hij tien jaar geleden werd gearresteerd voor vijf moordzaken waarin zeven doden vielen en voor vijf zaken omtrent nooit uitgevoerde of mislukte moordplannen.

"In de dossiers is weinig aandacht voor mijn onzelfzuchtigeactiviteiten om meer vrede in de wereld te verkrijgen, door personen van hun drugsverslaving af te helpen."

Dát was waarmee R. zich voor zijn arrestatie voornamelijk bezighield. Niet met al die moorden waarvoor het Openbaar Ministerie ook in hoger beroep weer levenslang tegen hem heeft geëist. De aanklagers proberen 'met zevenmijlslaarzen' steeds 'allerlei verbanden te leggen' die er niet zijn tussen R., de andere verdachten en de moordzaken.

Door de media is 'een Pontius Pilatus-effect' gecreëerd: door eenzijdige berichtgeving wil een groot deel van 'het volk' dat R. veroordeeld wordt, omdat men 'overtuigd is geraakt van mijn schuld'.

Eerder op de dag hadden acht medeverdachten zelf of via hun advocaten veel kortere betoogjes gehouden.

Het gerechtshof streeft er naar de verdachten op 15 juni te melden wanneer ze het arrest kunnen verwachten.

Lees ook: Liquidatieproces Passage: hoe zit het ook alweer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden