Verdachten ontvoering Insiya blijven in de cel

De twee mannen die betrokken waren bij de ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya, eind september in de Watergraafsmeer, blijven langer in de cel.

Insiya en haar vader Shehzad Hemani Beeld politie.nl
Insiya en haar vader Shehzad HemaniBeeld politie.nl

Dat heeft de rechter donderdag bepaald tijdens de eerste pro formazitting.

Het gaat om de 47-jarige Amerikaan Robert B. en de 57-jarige Frederik S. uit Dedemsvaart. Ze zouden door de vader van Insiya, de succesvolle Indiase zakenman Shehzad Hemani, zijn ingehuurd om hem te helpen met de ontvoering van zijn dochter. Ze zouden er volgens justitie samen een bedrag van 40.000 euro voor krijgen.

Radeloze vader
Frederik S., die de ontvoering coördineerde, zou volgens zijn advocaat nooit de intentie hebben gehad iets crimineels te doen. "Hij dacht met een goede zaak bezig te zijn, een radeloze vader helpen," zegt zijn advocate. "Hij geloofde in de liefde van een vader voor zijn kind."

De raadsvrouw wil daarom opheffing van de voorlopige hechtenis van S. "Frederik draagt zorg voor zijn autistische zoon en zal daarom niet vluchten."

Ook Robert B. dacht dat het een legale actie was. Volgens zijn advocaat veronderstelde hij dat juist de moeder het meisje onrechtmatig had meegenomen. Hij zou zelfs niet hebben geweten betrokken te zijn bij een ontvoering. Ook vindt hij dat er juist tegen hem geweld is gebruikt door de familie van Insiya en de buurman die hem overmeesterden.

Ex-politieman
Het Openbaar Ministerie zegt genoeg bewijs te hebben dat beide mannen wel degelijk wisten waar ze mee bezig waren. S. had gezien zijn status als ex-politieman moeten weten dat hij naar de autoriteiten had moeten stappen.

Ook voor het aandeel van B. in de ontvoeringszaak zegt het OM genoeg bewijs te hebben en noemt het 'volstrekt ongeloofwaardig' dat hij dacht met een legale operatie bezig te zijn. Tijdens de ontvoering had hij tiewraps en plastic handschoenen bij zich en een getuige zag hoe hij een taser tegen de borst van een toegesnelde buurman hield.

Vluchtgevaar
Volgens de rechtbank is er een aanzienlijke kans op vluchtgevaar. S. gaf een adres op in een leegstaand pand en B. woont met zijn gezin in Colombia. Als hij daarnaartoe gaat, zal hij voor de Nederlandse autoriteiten onbereikbaar zijn.

Peuter Inisya, die bij haar moeder Nadia Rashid in Hoofddorp woonde, werd in september ontvoerd uit de woning van haar oma op Anfieldroad in de Watergraafsmeer. Er werd een grootscheepse internationale zoekactie op touw gezet, maar die kon niet voorkomen dat haar vader haar mee naar India nam. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De Indiase autoriteiten hebben al laten weten niet mee te werken in de zaak.

Voogdij
Rashid en Hemani zouden volgens buren al lange tijd verwikkeld zijn in een ingewikkelde strijd om de voogdij. In een interview met de Indian Times zei Hemani eind december dat hij zijn dochter ontvoerde om haar te beschermen tegen haar moeder. Hij beschuldigde Rashid van afpersing en mishandeling. Ook bevestigde Hemani in het interview dat hij en zijn dochtertje in Bandra, een voorstad van Mumbai, wonen. Hij liet via zijn advocaat Gerard Spong weten niet van plan te zijn Insiya met haar moeder te herenigen.

Het verhaal van Hemani staat haaks op dat van Rashid, die eerder uitgebreid aan het woord kwam in het tv-programma Pauw. Daarin schetste ze een beeld van jaren vol intimidaties en bedreigingen. "Voor mij was de maat vol toen hij, met Insiya op schoot, dreigde zijn Russische vrienden op mij af te sturen. Ik wilde scheiden, dat kon hij niet hebben. Hij ziet zichzelf als een semigod, die boven iedereen staat." Ze heeft aangifte gedaan tegen haar ex-man wegens smaad.

Rechtshulpverzoek
In de zaak zijn tot nu toe vier personen aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht verdachten op het oog. Onder hen is ook de vader van het meisje. Het OM heeft een rechtshulpverzoek gedaan aan India om hem te kunnen horen. De officier van justitie zei donderdag dat de kans dat hieraan gehoor wordt gegeven zeer gering is gezien ervaringen in het verleden. "De relatie met India is stroef in het algemeen en de gevoeligheid van deze zaak in het bijzonder maken het moeilijk in te schatten of dit rechtshulpverzoek zal worden uitgevoerd."

De dagvaarding tegen een derde aangehouden verdachte, de vermoedelijke chauffeur van de auto waarin het meisje werd meegenomen, is voorlopig wegens dringende persoonlijke omstandigheden ingetrokken. Verdachte nummer vier, de dochter van S. die in Duitsland is aangehouden, mag haar proces eveneens op vrije voeten afwachten.

Rechtbanktekening van de verdachten tijdens de de pro formazitting in de zaak. Beeld anp
Rechtbanktekening van de verdachten tijdens de de pro formazitting in de zaak.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden