Verdachten moord Urkse visser importeerden 'constant' cocaïne

De Pakistaanse Amsterdammer Muhammed S. (30) en zijn medeverdachte Ferry B. (42) hebben volgens justitie vanaf begin 2015 'constant' cocaïne geïmporteerd.

Paul Vugts
Viskotter. Beeld anp
Viskotter.Beeld anp

Bovendien zouden ze een betrokkene bij het transport zeer ernstig hebben bedreigd en het huis van een crimineel hebben laten beschieten.

De twee worden onder meer verdacht van de import van 261 kilo cocaïne via een Urker viskotter - waarvoor inmiddels ook een groep vissers wordt vervolgd. Muhammed S. zou hebben gewerkt voor de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F., 'Noffel' en, ook voor hem, grote bedragen en dure horloges hebben witgewassen.

Automatisch wapen
In juni 2015 zou Ferry B. aan Muhammed S. de opdracht hebben gegeven het huis van een andere crimineel in Hippolytushoef te beschieten met een pistool en een automatisch wapen en 'een ei' in het tuinhuis te gooien: een handgranaat.

Het huis werd vervolgens inderdaad beschoten, terwijl de crimineel in de woonkamer in slaap was gevallen. De kogels gingen vlak langs de crimineel en raakten onder meer een schilderij.

De eigenaar van de viskotter waarmee in juni dit jaar 261 kilo cocaïne werd ingevoerd, Johannes N., is volgens justitie door Muhammed S. na hun beider arrestatie zwaar onder druk gezet een verklaring in S.' voordeel af te leggen. In de bedreigingen zou ook een kind van N. zijn betrokken.

Versleutelde telefoons
Officieren van justitie Koos Plooij en Alexandra Bijleveld citeerden donderdag op een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen S. en B. uit berichtenverkeer dat is opgediept uit de versleutelde PGP-blackberry's (Pretty Good Privacy) die de verdachten zouden hebben gebruikt.

In november 2015 werd met de PGP, die volgens justitie van S. was, aan die van B. geschreven: "Truste, die (Johannes) N. weet niet ik heb granaten liggen ik gooi op die kanker huis van hem als mijn hoofd moe wordt! Afff bro."

Een vermoedelijke handlanger van S. zou hem hebben gemeld dat 'iedereen moet worden opgeroepen', volgens justitie om verklaringen in het voordeel van S. af te leggen. "Als iemand niet wil komen, moet je het aan mij doorgeven. Ik haal ze wel uit huis."

De verdachten ontkennen en zwijgen voornamelijk.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Naoufal 'Noffel' F. Beeld .
Naoufal 'Noffel' F.Beeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden