Update

Verdachten moord Terre'Blanche aangeklaagd

VENTERSDORP - In Zuid-Afrika zijn twee zwarte mannen die worden verdacht van de moord op de extreem rechtse leider Eugene Terre'Blanche, dinsdag officieel in staat van beschuldiging gesteld. Buiten het gerechtsgebouw in de plaats Ventersdorp kwam het tot schermutselingen tussen blanken en zwarten, meldde de Britse omroep BBC.

De zitting vond achter gesloten deuren plaats omdat een van de verdachten minderjarig is. De zwarte mannen van vijftien en 28 jaar hebben tegen de politie bekend de 69-jarige Terre'Blanche zaterdag te hebben doodgeslagen met stokken en hakmessen. Hij zou hebben geweigerd hun salaris uit te betalen.

Enkele honderden leden van de extreem rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) van Terre'Blanche waren bij de rechtbank in Ventersdorp. Ze zwaaiden in de noordelijke plaats met AWB-vlaggen en zongen het oude volkslied uit de tijd van de apartheid.

Honderden zwarte belangstellenden zetten op hun beurt het huidige volkslied in. De spanningen liepen hoog op tussen beide groepen. De politie wierp een barricade van prikkeldraad op om de blanken en zwarten van elkaar te scheiden, na enkele schermutselingen tussen de menigtes.

Een politiehelikopter cirkelde boven het kleine boerendorp. Op de grond was een flinke politiemacht in kogelwerende vesten op de been.

AWB-commandant Pieter Steyn verklaarde dat de beweging had opgeroepen tot kalmte en eerdere wraakdreigementen had ingetrokken. Secretaris-generaal André Visagie van de AWB sprak dit tegen. ''We hebben ons plan niet ingetrokken. We zullen zijn dood wreken, maar we zullen het niet nu meteen doen.'' De AWB streeft naar een eigen staat voor Afrikaners binnen Zuid-Afrika. Die Afrikaners zijn nazaten van voornamelijk de Nederlanders, Duitsers en Fransen.

Volgens de AWB zijn de raciale spanningen onlangs aangewakkerd doordat een jeugdleider van president Jacob Zuma's ANC in het openbaar het lied Kill the Boer (Dood de Boer) zong. Een rechtbank heeft het antiapartheidslied verboden. Het regerende ANC stelt dat het geen spanningen wil doen oplaaien en dat het strijdlied slechts deel uitmaakt van zijn geschiedenis. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden