Update

Verdachten moord Somaliër pleegden vaker ernstig geweld

Twee mannen zijn aangehouden in verband met het doodschieten van de 31-jarige Amsterdamse Somaliër Abdiraham Hoessein in de Bijlmer op 7 september vorig jaar. Het zou een toevoeging zijn aan een lange lijst van misdrijven.

Abdiraham Hoessein, vlak voor zijn dood op 7 september 2013. Beeld Opsporing Verzocht
Abdiraham Hoessein, vlak voor zijn dood op 7 september 2013.Beeld Opsporing Verzocht

De Amsterdamse politie arresteerde de 29-jarige Jermaine W. en de 33-jarige Ismaïl L. op 8 juli, maar het Openbaar Ministerie maakte de aanhoudingen pas vandaag bekend. Dit in verband met het op de hoogte brengen van de familie van het slachtoffer.

De twee mannen zaten tijdens hun arrestatie al vast voor meerdere misdrijven. Zo houdt het OM de twee verantwoordelijk voor een lange lijst van ernstige geweldsmisdrijven. W. werd vorig jaar aangehouden nadat hij iemand had geprobeerd te beroven en daabij zwaar lichamelijk letsel toebracht. Bij een eerdere diefstal probeerde hij drie mannen 2 miljoen euro afhandig te maken, waarbij W. op de drie geschoten zou hebben. Samen met L. pleegde W. ook al eerder een misdrijf: een diefstal waarbij het slachtoffer in zijn gezicht werd gestoken. Dit gebeurde een dag voordat Hoessein dodelijk geraakt werd.

Eerdere misdrijven
Ook L., die illegaal in Nederland verblijft, kwam al eerder in aanraking met justitie. Naast de diefstal die hij samen met W. pleegde, bereidde hij een afpersing voor. Dit deed hij samen met nog twee mannen, waarvan er één in 2007 een uit de hand gelopen roofoverval met dodelijke afloop pleegde.

Hoessein paste op het huis van een Somalische kennis van hem die met vakantie was. Toen hij net een hamburger had gehaald op station Bijlmer Arena, werd hij bij het portiek van de flat Haardstee in Amsterdam-Zuidoost neergeschoten.

Vergissing
De politie houdt rekening met het scenario dat Hoessein mogelijk door een vergissing is omgekomen. Mensen die 'Abdi' kenden, kunnen zijn dood op geen enkele manier rijmen met de manier waarop hij in het leven stond. Hij werkte als vrijwilliger en wordt beschreven als een man met een vriendelijke uitstraling. De man was ook niet bekend bij de politie. Op de avond dat Hoessein vermoord werd, droeg hij de bodywarmer van de kennis op wiens flat hij paste. Dit kan mogelijk gezorgd hebben voor een verwisseling. Hoessein woonde sinds een jaar in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

De twee verdachten worden, samen met de twee verdachten voor de eerder genoemde afpersing, voor alle misdrijven waarvan zij verdacht worden op 13 augustus voorgeleid in een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam. Hierbij wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden