Verdachten liquidatie Yakhlaf beschuldigd van tweede aanslag

Behalve van de liquidatie van Chahid Yakhlaf op oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel worden de verdachten in die zaak nu ook beschuldigd van de poging een andere Amsterdamse crimineel te vermoorden: Nourdine A., in het milieu bekend als Hitler.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

A. is eerder genoemd als lid van een groepje dat opdrachten voor huurmoorden had aangenomen voor het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Tot dat kamp werd ook Chahid Yakhlaf gerekend.

De verdachten worden gelinkt aan het rivaliserende kamp waarmee de groep-Martha een onderwereldvete uitvecht waarin al vele Amsterdamse criminelen zijn vermoord.

Peilbaken onder auto
A. zat 3 april 2016 in een auto die door twee mannen op een scooter met zeker één automatisch wapen onder vuur werd genomen op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West.

Hij bleef ongedeerd, een aantal kogels belandde in een geparkeerde auto. Later bleek dat zijn belagers een peilbaken onder zijn auto hadden geplaatst, waarmee ze zijn bewegingen volgden.

Die moordpoging is nu toegevoegd aan de aanklacht tegen Omar Lkhorf, Hicham M. en Mohamed H. Zij zaten al in de cel voor betrokkenheid bij de moord op Chahid Yakhlaf. Omar Lkhorf heeft die liquidatie volgens justitie van afstand aangestuurd; Hicham M. en Mohamed H. zouden de schutters zijn geweest.

De drie zouden hebben samen­gewerkt met een crimineel met de bijnaam Freaks.

Dat lijkt Zakaria Z. te zijn, die inmiddels een langdurige celstraf uitzit voor het voorbereiden van de liquidatie van weer een andere crimineel die aan de groep-Martha was gelieerd.

Mislukte aanslag
Net als belangrijke aanwijzingen dat de verdachten betrokken waren bij de liquidatie van Yakhlaf, komt het bewijs over de mislukte aanslag op Nourdine A. voornamelijk uit het berichtenverkeer tussen de versleutelde smartphones die de verdachten zouden hebben gebruikt.

Doelwit A. was eerder genoemd door Benaouf A., die eind 2012 was ontsnapt aan een kogelregen in de Staatsliedenbuurt, waarna zijn vrienden Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf met zeer grof geweld werden geliquideerd. Omar Lkhorf is een broer van de vermoorde Youssef.

Benaouf A. zei in een telefoon­gesprek met een recherchechef dat Gwenette Martha moordopdrachten had verstrekt aan een groepje waarvan Nourdine A. deel uitmaakte - voordat Martha werd gearresteerd vanwege een vermeend moordplan.

Interpretatie
Benaouf A.: "Luister, hij (Martha) heeft alles van tevoren gepland. Kijk, degene die buiten is, die regelt alles en diegene dat is Bouka (hij bedoelde Mohamed B., geboren in 1975, PV). Bouka heeft zijn broertjes van..., je kent Bouka natuurlijk wel."

De recherchechef: "Ja, maar ik wil het van jou horen. Wie is Bouka dan?"

Benaouf A. noemde Bouka's volledige achternaam, en: "... die jongens van Spaarndammer. De Daltons, hoe heet het, die vaste jongens regelen alles voor hem. (...) Ik ken ze alleen bij bijnaam, en zijn rechterhand dat is die Hitler."

Alle drie verdachten ontkennen iets te maken te hebben met liquidaties.

Raadsman Sander Janssen van Omar Lkhorf: "De beschuldiging van justitie rust geheel op een interpretatie van de gesprekken uit de Canadese server. Hoewel we daar al meermaals om hebben gevraagd, weigert het Openbaar Ministerie ons inzage te geven in álle gesprekken die mijn cliënt volgens de officier van justitie heeft gevoerd. Ook is onduidelijk hoe het OM precies aan die gesprekken is gekomen. Omar werkt helemaal mee aan het onderzoek en zal dat blijven doen om zijn onschuld aan te tonen. Hij is niet degene die het Openbaar Ministerie zegt dat hij is."

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Hicham M.: "Die PGP die aan mijn cliënt wordt gelinkt, is niet van hem. Hij heeft dat eerder wel bevestigd, maar toen hij de inhoud van die berichten las, wist hij dat hij beslist niet de schrijver was. Voor wie hij die telefoon dan wel in bewaring had, kan hij niet zeggen."

Schat aan data

Het belangrijkste bewijs komt uit de zogeheten PGP-Blackberry's, versleutelde smartphones van het merk Blackberry waarmee de verdachten met elkaar communiceerden. Die toestellen werden in het criminele milieu lang beschouwd als niet te kraken.

In Canada is inmiddels ook een computerserver in beslag genomen via welke de versleutelde communicatie van veel Amsterdamse criminelen verliep. Van die server komt een schat aan informatie, waaronder berichten die volgens de recherche door de drie verdachten zijn geschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden