Verdachten Jimmy Woo toch vervolgd

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat twee overvallers van discotheek Jimmy Woo van wie het originele strafdossier was zoekgeraakt, toch weer vervolgen.

Verdachten Clifton M. (30) en Randy N. (27) werden door de rechtbank tot vijf en vier jaar cel veroordeeld voor een gewelddadige overval op Jimmy Woo, in november 2006. In de aanloop naar het hoger beroep bleek in oktober dat het originele strafdossier was zoekgeraakt tussen rechtbank en gerechtshof.

Omdat volgens de aanklaagster een proces niet mogelijk was zonder origineel dossier, vroeg ze het hof het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Hierdoor gingen de overvallers vrijuit. De vormfout leidde tot commotie. Peter van Kesteren, hoofdaanklager bij het hof, stapte op.

Het openbaar ministerie bij de rechtbank noemt de beslissing van het openbaar ministerie bij het hof (het ressortsparket) nu 'geen goede beslissing' en heeft de verdachten opnieuw voor de rechtbank gedagvaard. Volgens Alexandra Oswald van het OM is een origineel dossier niet nodig.

Oswald, die als aanklaagster de twee verdachten bij de rechtbank kreeg veroordeeld, bestrijdt dat het ne bis in idem-beginsel van toepassing is. Dat stelt dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden berecht. ''Dat geldt alleen bij een onherroepelijk vonnis. Het vonnis van de rechtbank is niet onherroepelijk omdat de veroordeelden in beroep gingen.''

Oswald is druk doende een nieuw dossier samen te stellen. ''Ik weet wat er in zat.'' Een woordvoerster van het ressortsparket erkent de fout. ''Er is in oktober te snel om niet ontvankelijkheid gevraagd. Een proces op basis van kopieën kan wel degelijk.''

Maarten Witlox, advocaat van Clifton M., noemt de gang van zaken bizar. ''Het recht biedt de mogelijkheid nogmaals te dagvaarden maar de aanklager heeft zelf om niet-ontvankelijkheid gevraagd! En er ligt een oude uitspraak van de Hoge Raad dat er een origineel dossier moet zijn.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden