Verdachten in Andeszaak horen strafeisen van het OM

De tien verdachten in de zogeheten Andeszaak horen vandaag de conclusies en bijbehorende strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM), voor de rechtbank in Haarlem. Sleutelfiguren in het proces zijn Danny K. en Dick Vrij. Het bekendste criminele gezicht, Willem Holleeder, vervult een bijrol.

Dick Vrij in november in de rechtszaal. Beeld anp
Dick Vrij in november in de rechtszaal.Beeld anp

Onder de verdachten bevindt zich ook de vriendin van Danny K., Angela van H., de ex-vrouw van Patrick Kluivert. Het stel bewoonde ten tijde van hun arrestatie in mei 2013 een luxe penthouse in Hilversum.

Exponent
Justitie ziet K. als de spin in het web van een criminele bende die zich bezighield met witwassen, afpersing, geweld en drugshandel. De bende wordt beschouwd als een exponent van de zogeheten Hollandse netwerken: criminele organisaties die zijn geworteld in de Nederlandse onderwereld en daarin beeldbepalend zijn. K. kwam in november op vrije voeten, zij het met een enkelband.

Het bewijs tegen K. en de zijnen bestaat voor een groot deel uit afgeluisterde gesprekken. Niet alleen werden telefoons getapt, er is ook direct afgeluisterd. De afgelopen maanden heeft het OM veelvuldig fragmenten van in zijn ogen belastende gesprekken in de zittingszaal laten horen.

Dubbele straf Holleeder
Het OM verdenkt Holleeder (56) ervan dat hij betrokken is geweest bij de afpersing van een gewezen voorman van de Hells Angels. Een van de officieren van justitie is een oude bekende voor Holleeder: Koos Plooij. Hij was ook de aanklager die 's lands bekendste crimineel voor de rechter bracht in op verdenking van het afpersen van onder anderen Willem Endstra. Holleeder kreeg daar negen jaar cel voor.

Omdat Holleeder na zijn voorwaardelijke vrijlating, in januari 2012, opnieuw in de fout ging, wil het OM dat hij de rest van die straf (drie jaar), of een deel daarvan, uitzit. Het OM heeft die kwestie in het Andesproces aan de rechter voorgelegd. Ook heeft het de bedreiging door Holleeder van misdaadjournalist Peter R. de Vries in Andes meegenomen.

Inmiddels heeft Holleeder er een fors strafrechtelijk probleem bij: sinds 9 december zit hij vast voor het geven van twee moordopdrachten. Voor die zaken wacht hem weer een nieuw proces.

Danny K. Beeld anp
Danny K.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden