Verdachten drugszaak 'kaasroute' vrijgesproken

De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag alle vier de verdachten in de drugszaak 'kaasroute' vrijgesproken.

In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt. Beeld Justitie
In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt.Beeld Justitie

De rechters veegden met ferme hand de verklaringen van tafel van de drie cruciale getuigen die Marco P. (50), Thom B. (61), Rens W. (47) en Heino B. (50) hadden beschuldigd. Van hun verhalen blijft in het vonnis geen spaan heel.

Het viertal zou 4050 kilo cocaïne hebben ingevoerd via de zogenoemde 'kaasroute'. Daarnaast werden ze beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie die meer grote partijen naar Amsterdam haalde.

De sleutelgetuigen zijn volgens de rechtbank onvoldoende betrouwbaar om hun beweringen voor het bewijs te gebruiken.

Niet betrouwbaar
Getuige Wout van Kouwen heeft zijn beschuldigingen 'ongetwijfeld voor een deel uit andere bron dan uit zijn contact met één van de verdachten', aldus het vonnis. Hij moet veel van zijn 'kennis' uit de media hebben, bedoelen de rechters.

"Zijn manier van optreden op de zitting was ook van dien aard dat daaruit niet een bepaalde mate van betrouwbaarheid kon worden gehaald," aldus rechtbankvoorzitter Cohen Tervaert. Bovendien: "De gang van zaken die hij over de Otton beschreef, is regelrecht in strijd met het verdere opsporingsonderzoek."

Gedrag
De Antilliaanse Nederlander Hensley J., die zelf een langdurige celstraf had uitgezeten voor de drugsimport via de Otton, had gedurende het proces in boze schreeuwpartijen zijn eerdere beschuldigingen ingetrokken.

Cohen Terveart: "Mét de raadslieden zijn wij van mening dat hij zijn eigen rol veel kleiner maakt dan uit het onderzoek is gebleken. Ook zijn gedrag ter zitting was niet van dien aard dat hij betrouwbaar moet worden geacht."

Ingestort
De derde Nederlandse getuige, crimineel Harry W., was na zijn eerdere verklaringen in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage psychisch ingestort en was daardoor niet in staat in het drugsproces te getuigen.

Omdat W.'s oude verklaringen 'beslissend' zouden zijn voor het bewijs gebruikt de rechtbank die niet, nu de verdediging geen gebruik heeft kunnen maken van het recht hem op de zitting te ondervragen.

Onvoldoende andere bewijzen
Zonder de getuigenissen van de drie Nederlandse getuigen ziet de rechtbank in het lijvige strafdossier onvoldoende andere bewijzen tegen de verdachten. Het OM had tot zes jaar celstraf geëist.

De verdachten, die alle vier naar de rechtbank waren gekomen om hun vonnis na acht weken aan te horen, reageerden opgelucht. Het Openbaar Ministerie zal later besluiten over een eventueel hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden