Update

Verdachten dood Robert Gerritsen: 'We wilden vluchten'

De Roemeense broers die betrokken waren bij de vechtpartij op de Wallen waarbij Robert Gerritsen om het leven kwam, zeggen dat ze zich alleen maar verdedigden. Volgens de vrienden van Gerritsen klopt dat niet.

Hanneloes Pen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

De Roemeense broers staan maandag terecht wegens openlijk geweld en doodslag op Gerritsen. Vijf vrienden van Gerritsen staan ook terecht, wegens openlijk geweld tegen de Roemenen.

De Roemeense broers Mircu M. (22) en Stefanel M. (29) waren naar de 'marathonzitting' gekomen en lichtten hun rol bij de vechtpartij toe. Marian-Valentin D. (23), die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, was niet aanwezig.

De moeder van Gerritsen stapte voor de zitting op de Roemenen af en zei emotioneel: "Ons kind is dood. Hebben jullie geen compassie?" Ze werd door een andere vrouw terzijde genomen.

Hersenletsel
De Roemenen verklaarden dat ze wilden vluchten, maar dat de Nederlandse jongens hun achterna kwamen en op hen in bleven slaan.

De 32-jarige tegelzetter Gerritsen uit Voorthuizen vierde die zaterdagavond in september 2016 samen met vrienden uit Voorthuizen en Barneveld een vrijgezellenfeest. De groep raakte omstreeks half twaalf 's avonds vlakbij de Majoor Bosshardtbrug betrokken bij een vechtpartij met drie Roemenen.

Op de Oudezijds Achterburgwal zakte Gerritsen in elkaar. Hij overleed op zondag aan een hersenletsel. De bloeding in zijn hoofd ontstond door geweld.

De politie heeft een onderzoek ingesteld, vele getuigen gehoord en talloze camerabeelden bekeken.

Aanvankelijk bracht de politie naar buiten dat Gerritsen als vredestichter bij de vechtpartij was betrokken. Uit de camerabeelden bleek echter dat er ruim tien minuten heftig gevochten werd waarbij de vriendengroep van Gerritsen fors geweld gebruikte tegen de Roemenen, die later in Brussel werden aangehouden.

Toegetakeld
Het OM besloot na het zien van de beelden om de vijf mannen uit Voorthuizen en Barneveld te vervolgen voor openlijk geweld tegen de Roemenen.

De jongste broer Mircu M. zei aan het begin van de zaak: "Het spijt me wat er is gebeurd. Het was niet mijn bedoeling."

Hij was met de andere twee Roemenen op weg naar de woonboot waar ze woonden en hoorde ineens lawaai achter zich. "Mijn broer lag op de grond en werd geslagen door de jongens. Hij werd erg toegetakeld. Ik duwde de jongens weg. Ze vielen ons aan en wij probeerden ons te verdedigen, met onze vuisten. Ze hebben me nog in het water gegooid en bleven ons aanvallen en slaan. Ik was bijna bewusteloos en gaf bloed over."

De vechtpartij begon volgens Stefanel M. toen hij een stoot kreeg tegen zijn schouder van een van de jongens.

"We renden weg om te ontsnappen. Zij hebben ons achtervolgd en haalden ons in. Toen begon de vechtpartij en werden we geslagen en getrapt. Ik smeekte: 'Het spijt me. Ophouden.' Ik raakte bewusteloos. Ik probeerde me alleen met mijn handen te verdedigen en ze weg te duwen. Ik viel zelf nooit iemand aan."

Vluchten
Marian-Valentin verklaarde bij de politie dat ze steeds probeerden te ontsnappen aan de Nederlanders. "Zij kwamen over ons heen. Ik denk dat de vechtpartij vanwege onze muziek is begonnen. Ik heb twee mensen met de vuist geslagen. Het was niet een tegen een maar steeds twee of drie tegen mij. Ik sloeg iemand tegen zijn gezicht. Die viel in het water. Stefanel begon ook te vechten. Ik probeerde te vluchten maar ze kwamen steeds terug."

Alle vijf Nederlandse verdachten woonden de zitting bij: Thonie R. (29), Tom B. (32) en de drie broers Evert V. (31), Bart V. (20) en Harrie V. (27). Volgens hen klopt het geschetste beeld van de Roemenen niet.

Geschrokken
Volgens Tom B. sloeg ineens de vlam in de pan bij de Roemeense mannen. "Er werd gevochten op de brug. Ik stond elders, op de hoek. Ik heb geen oorzaak kunnen zien. Alles ging supersnel. Ik ben erin gegaan, om de jongens te helpen, te beschermen. Maar ik weet niet meer hoe ik erin beland ben. Ik ben meestal heel sussend, maar het was blijkbaar heel dreigend," zegt B., die vroeger aan kickboksen deed.

Hij zegt te zijn geschrokken van de beelden. "Ik ben hele stukken kwijt. Het was een heftige gebeurtenis."

Toen hij zijn maat Robert in een bepaalde gemoedstoestand op de grond zag liggen, werd hij boos en begon daarop te vechten. "Maar ik ben teruggegaan om te kijken hoe het met Robert was. Ik realiseerde me dat het niet goed ging met Robert."

De mannen hadden die dag behoorlijk wat gedronken, in de auto op weg naar Amsterdam werd een kratje bier genuttigd. Later werd nog een krat bier en een fles Bacardi ingeslagen.

In de Bananenbar konden de mannen ook gratis drinken. "Het was goed gezellig," zegt Thonie R. "Maar er werd niet achter elkaar alcohol achterover gegooid."

Het slachtoffer Robert Gerritsen was behoorlijk dronken, aldus de rechter. Hij had een "hoog" alcoholpromillage van 1,9. "Je hebt het dan over ongeveer tien biertjes," aldus de rechter.

De Roemenen zeggen slechts twee tot drie biertjes te hebben gedronken.

'Over en weer geslagen'
Thonie R.: "Ik zag Robert liggen. Levenloos. Hij was niet aanspreekbaar en zakte steeds weg. Hij leek knock-out. We hebben een vest onder zijn hoofd gelegd en geprobeerd hem wakker te krijgen. Ik ben bij hem gebleven totdat de motorpolitie er was."

R.: "Er werd over en weer geslagen. Ik heb geprobeerd jongens uit elkaar te trekken. Voor mijn gevoel moest ik ingrijpen. Het was een snelle beslissing, alsof je in een oorlog staat."

Harrie V. (27) belandde in de gracht tijdens de vechtpartij. "Het was slaan of geslagen geworden. Ik had losse tanden in mijn mond en wilde me verweren."

Zijn broer Evert V. (31), de aanstaande bruidegom destijds van het stel, raakte die avond een tand kwijt bij de vechtpartij.

Broer Bart V. (20), de enige die geëmotioneerd was en huilde, kan zich slechts flitsen herinneren van de vechtpartij.

Dinsdag gaat de zaak verder en worden de camerabeelden van de vechtpartij bekeken. Op de beelden is te zien dat Mircu M. Robert Gerritsen tegen het hoofd slaat. Gerritsen grijpt vervolgens naar zijn rechteroor en valt op de grond.

De vrouw en moeder van Robert Gerritsen lezen dinsdag een slachtofferverklaring voor. Waarschijnlijk komt de officier van justitie donderdag met de eisen.

De uitspraak is gepland op 18 september om 13 uur.

Lees het interview met de vader van Robert Gerritsen: 'Hij wilde vrede stichten, daar blijf ik bij'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden