Verdachten aangehouden voor doodmartelen Esther Paul

De politie heeft de in de Amsterdamse onderwereld bekende M.J. (45) en diens schoonzoon V.K. aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Esther Paul (43) uit Almere. Zij is in april 2017 doodgemarteld gevonden in het Veluwemeer.

Paul Vugts
null Beeld Still YouTube Opsporing Verzocht
Beeld Still YouTube Opsporing Verzocht

Politie en justitie willen nog niet zeggen van wat voor rollen M.J. en zijn schoonzoon worden verdacht. Waarschijnlijk gaat het niet om de moord zelf.

M.J. heeft in het Amsterdamse criminele milieu een reputatie als 'beveiliger', bijvoorbeeld van de uiteindelijk op 17 mei 2004 geliquideerde malafide vastgoedbaron Willem Endstra. Hij heeft in Almere een bedrijf in 'particuliere beveiliging'.

Fietsers vonden het zwaar gehavende lichaam van Esther Paul op 30 april aan de oever van het Veluwemeer bij Biddinghuizen. Ze is waarschijnlijk doodgemarteld omdat ze twee Amsterdamse leden van motorbende No Surrender had getipt dat haar criminele ex-vriend Frank G. (50) een geldstash had bij zijn moeder.

Het gaat om haar nieuwe vriend Alan 'Rasta' B. (33) en diens vriend Giliamo 'Badboy' M. (41).

Roerige relatie
Frank G. en Esther Paul waren in augustus 2016 na een roerige relatie uit elkaar gegaan. Ze bleef wel aan hem herinnerd doordat zijn naam vlakbij haar schaamstreek op haar buik stond getatoeëerd: 'Property of Frank G.'

Alan B. en Giliamo M. (41) zouden de 78-jarige moeder van Frank G. vervolgens op 8 december 2016 thuis hebben overvallen en 600.000 euro hebben meegenomen. De bejaarde vrouw zou zijn gekneveld en mishandeld, maar wilde geen aangifte doen omdat 'de familie slechte ervaringen had met de politie'.

De twee Amsterdammers, die nadien 'in bad standing' uit No Surrender zijn gezet, zijn inmiddels veroordeeld tot 4,5 en 4 jaar cel.

Wraakexpeditie
Frank G. zou een wraakexpeditie hebben opgezet toen hij er achter kwam waarom zijn moeder was overvallen. Hij was één van de grootste wietkwekers van Nederland.

Samen met de flamboyante ex-directeur Dick Grijpink van Taxicentrale Amsterdam (TCA) is hij veroordeeld voor grootschalige wiethandel. G. moest 4,7 miljoen euro aan de staat terugbetalen vanwege een ontnemingszaak.

Omdat ze doodsbang was voor G. en zijn entourage, was Paul in april 2017 ondergedoken in een chalet op camping Riviéra Beach in Biddinghuizen, Flevoland. Ze werd er aanvankelijk beschermd door een paar mannen, maar die zouden haar uiteindelijk hebben uitgeleverd. Volgens een tipgever werd ze vervolgens door Frank G. zwaar mishandeld en 'doodgetrapt'. Hij is daarvoor bij gebrek aan bewijs nooit aangehouden.

Keel doorgesneden
De politie hoorde twee kennissen achteraf bespreken dat Paul was doodgemarteld. Al haar vingers zouden zijn afgeknipt en haar keel zou zijn doorgesneden. Ze zou hebben toegegeven wie G.'s moeder hadden overvallen. Ook een ander No Surrenderlid zou de overvallers 'hebben verlinkt naar Frank toe'.

Het onderzoek van de recherche naar de moord op Paul is nog in volle gang. De advocaten van de nu aangehouden verdachten willen niets over de zaak zeggen. Ze 'zitten in beperkingen' en mogen behalve met hun advocaten geen contact hebben met de buitenwereld.

Lees ook: Was de wrede moord op Esther Paul een vergelding?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden