Update

Verdachten A7-blokkade ontkennen eensgezind

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag de laatste van de 34 Friezen in het proces over de A7-blokkade gehoord. Niemand gaf toe als eerste te hebben geremd of leiding te hebben gegeven.

ANP
Voorstanders van Zwarte Piet hebben zich verzameld voor de rechtbank waar de rechtszaak wordt behandeld. Beeld anp
Voorstanders van Zwarte Piet hebben zich verzameld voor de rechtbank waar de rechtszaak wordt behandeld.Beeld anp

De Friezen hielden op de dag van de nationale sinterklaasintocht vorig jaar het verkeer tegen op de A7 nabij Joure. Daardoor kwamen onder meer drie bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten stil te staan. Zij waren onderweg naar Dokkum voor een betoging tijdens de intocht.

Op maandag, dinsdag en donderdag verschenen de verdachten in groepjes voor de rechter. Volgens hen was het niet de bedoeling om de auto's stil te zetten. Het moest een langzaam-actie zijn met als doel de demonstranten te vertragen.

Uiteindelijk ging de demonstratie niet door. De Friezen zijn daarom trots op hun actie. Zij vreesden ongeregeldheden na eerdere uit de hand gelopen landelijke intochten.

De verdachten zeiden dat ze vooraf niet wisten wat er op op de snelweg ging gebeuren, hoewel zij erover spraken op Facebook en in een WhatsAppgroep. Ze zeiden dat ze nieuwsgierig waren en daarom naar de A7 kwamen. Per toeval kwamen zij opgesloten te zitten in de groep blokkerende auto's, beweerden ze een voor een.

Bij de blokkade is dwang gebruikt, stelt het Openbaar Ministerie. Volgens de verdachten was het juist gezellig. Wel bekende een man dat hij zijn ontblote achterwerk had laten zien aan een bus.

Ongehoorzaamheid
De blokkade was een geval van burgerlijke ongehoorzaamheid, verklaarde een van de verdachten. "Wij mogen het recht niet in eigen hand nemen, maar veiligheid gaat boven de wet," zei de man. "Ik weet dat het niet goedgekomen was," zei de verdachte. Hij wees ook op het groepseffect. "Het kan zijn dat je dan dingen doet die je anders niet snel zou doen."

Net als de verdachten die eerder werden gehoord, verzette hij zich tegen de kwalificatie 'racist'. "Ik doe heel veel zaken met mensen uit die landen, Afrika en zo, ik ben geen racist."

Een andere verdachte zei dat hij per ongeluk met zijn motor in de drukte rond de bussen terechtkwam en werd aangereden door een van de bussen. Dat gebeurde volgens hem met opzet.

Getuigen zeggen dat de motorrijder gevaarlijk voor de bussen zigzagde voordat de aanrijding gebeurde. Ook in een 112-melding van een van de chauffeurs werd nadrukkelijk het kenteken van zijn motor genoemd.

Dat de man wel voorstander is van Zwarte Piet, bleek uit het shirt dat hij droeg. Vlak voordat de rechter begon met zijn verhoor deed hij zijn jasje uit en bleek achterop zijn rug een zwarte piet met Friese vlag en hooivork te staan.

Eerder deze week moest iemand nog een T-shirt verbergen omdat dat een politieke boodschap bevatte.

De rechter hield hem voor dat er een motorrijder was die al vanaf de start van de bussen meereed en de locatie van de bussen doorgaf. Dat ontkende hij op hoge toon.

De hele week is onduidelijk gebleven hoe de blokkeerders van de A7 wisten welke route de bussen namen.

Boos
Voor de lunchpauze verliet een van de aanhangers van de 'blokkeer-Friezen' nog boos de zittingszaal. Hij stoorde zich aan Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die op een laptop zat te werken.

"Ik wil hiermee een statement maken," riep de man toen hij zijn jas pakte. Op dat moment werd een van de laatste verdachten gehoord.

De weglopende man kreeg een luid applaus van zijn medestanders. Afriyie had toestemming van de parketpolitie om zijn computer te gebruiken. Daar stoorden de verdachten en hun aanhang zich aan, wat zorgde voor de nodige rumoer.

Een aanwezige vroeg zich hardop af waarom hij dan zijn mobiele telefoon niet mag gebruiken.

Na de schorsing voor de lunch bleek dat het gebruik van laptops voor het publiek helemaal werd verboden. Het gebruik van computers of telefoons is in de rechtbanken verboden, tenzij er uitdrukkelijk toestemming voor wordt gegeven.

Boegbeeld Douwes
Eerder op de dag zei Jenny Douwes, de vrouw die de initiator zou zijn geweest van de A7-blokkade, dat ze niet wist dat ze iets strafbaars deed vorig jaar.

De onderneemster uit Drachten, die het boegbeeld werd van de actie, zou de groep van 34 'blokkeer-Friezen' hebben aangezet tot de blokkade, stelt het Openbaar Ministerie (OM).

Douwes had in de week voorafgaand aan de intocht het Facebookevenement 'Project P' aangemaakt en daar in een filmpje opgeroepen om bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten op te houden. Ook moesten ze Friese vlaggen meenemen.

De demonstranten zouden op 18 november naar Dokkum gaan voor een betoging bij de intocht. "Het moest een spontane, ludieke actie zijn. Een langzaamaanactie. Ik dacht dat ik ook een demonstratie mocht houden," aldus Douwes.

Douwes verwijderde het Facebookevenement in opdracht van de politie. "Dan zou ik niet worden vervolgd."

Niet veilig
Daarna bleef ze berichten versturen via Facebook en in een besloten Whatsapp-groep. Wat ze precies had gezegd, wist ze niet meer. "Het was in die tijd erg hectisch. Ik heb zoveel berichten verstuurd. Maar opruien was niet mijn bedoeling."

Jenny Douwes (r) kwam maandag samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank Beeld anp
Jenny Douwes (r) kwam maandag samen met andere gedaagden aan bij de rechtbankBeeld anp

Douwes sprak donderdag aanvankelijk in het Nederlands, maar ging al snel over in het Fries. Haar aanhang in de zaal, waaronder mede-verdachten, reageerden met applaus. "Ik snap niet dat de burgemeester toestond dat de demonstranten met een megafoon tussen de kinderen mochten."

Volgens Douwes is demonstreren tegen Zwarte Piet niet erg. Maar bij de nationale intocht zou dat niet veilig zijn geweest, stelt ze. "Ze zouden onder meer knuppels meenemen. Deze groep is niet zo vreedzaam als zij zegt. Telkens loopt een demonstratie uit de hand."

Vrijdag formuleert het OM de strafeis.

Lees ook: Zwarte Piet duidelijk aanwezig tijdens zaak blokkade A7 en Verdachte blokkade A7: 'Mooi dat het gelukt is'

Bekijk beelden van hoe betrokken aankomen bij de rechtbank in Leeuwarden:

Activist Jerry Afriyie arriveert bij de rechtbank Beeld anp
Activist Jerry Afriyie arriveert bij de rechtbankBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden