Verdachte zaak-Van Maurik voelt zich gebruikt

AMSTERDAM - Freek S., verdacht van het medeplegen van de liquidatie op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik in 1993, voelt zich misbruikt door politie en justitie. ,,Ik ben onschuldig'', zo verklaarde hij donderdag tijdens een pro-formazitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.

,,Ik word al een jaar lastiggevallen door de politie, die wil dat ik help. De officier van justitie probeert mij onder druk te zetten, om twee anderen te kunnen aanhouden'', aldus de 39-jarige S.

Freek S. en Nanpaul de B. (39) werden eerder dit jaar gearresteerd, onder meer op basis van verklaringen van Giuseppe 'Peter' la S., de kroongetuige van justitie in een grote reeks liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat het tweetal samen met de al in andere zaken vastzittende Mohammed 'Moppie' R. en Jesse R. (geen familie) verantwoordelijk is voor de moord. De opdracht ervoor zou afkomstig zijn van de prostituee Pinny S., een minnares van slachtoffer Van Maurik.

Freek S. zegt dat het OM het bewijs tegen Moppie en Jesse aan de hand van zijn verklaring rond wil krijgen. S. is een jeugdvriend van Jesse R.. In 1993 pleegden zij samen een gewapende overval. Nadien zou S. de misdaad de rug hebben toegekeerd, terwijl Jesse R. zich ontpopt zou hebben tot een van de meest actieve en gevreesde 'hitmen' uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Alleen al in het jaar 1993 zou hij, Tonny van Maurik incluis, vijf mensen hebben doodgeschoten.

S. weigert over Jesse R. te verklaren, ,,uit veiligheidsoverwegingen.'' Behalve over de verklaring van kroongetuige La S. beschikt het OM nog over andere aanwijzingen en verdachte omstandigheden. Volgens S.'s raadsman Pelle Tuinenburg heeft het OM geen sterke zaak en is het bewijs te mager om hem nog langer in voorarrest te houden. Vrijdag beslist de rechtbank of S. en De B. al dan niet op vrije voeten komen.

De zaak-Van Maurik is onderdeel van het grote liquidatieonderzoek dat het Amsterdamse OM momenteel verricht. De verklaringen van La S. spelen daarin een centrale rol. Begin volgend jaar hoop het OM alle zaken inhoudelijk voor de rechter te kunnen brengen. (ANP)

,,Ik ben onschuldig'', zo verklaarde Freek S. tijdens een pro-formazitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Foto Peter Elenbaas Beeld
,,Ik ben onschuldig'', zo verklaarde Freek S. tijdens een pro-formazitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden