Verdachte zaak Insiya: 'Voor mij stond het kind op de eerste plaats'

Oud-politieman Erik S. (60), de man die als 'de uitvoerder' van het ontvoeringsteam van Insiya wordt beschreven, was ervan overtuigd dat hij met een goede zaak bezig was. 'Voor mij stond het kind op de eerste plaats. Ik dacht met een goede zaak bezig te zijn.'

Hanneloes Pen
Maandag werd oud-politieman Erik S. verhoord over zijn rol bij de ontvoering van Insiya. Beeld RV
Maandag werd oud-politieman Erik S. verhoord over zijn rol bij de ontvoering van Insiya.Beeld RV

Hij wist niet dat het om een ontvoering van de destijds tweejarige peuter Insiya ging, zei hij tijdens de rechtszitting maandagmiddag. Hij minimaliseert zijn aandeel in het geheel.

Shehzad Hemani, de vader van Insiya, wilde Erik S., die destijds in de internationale beveiligingswereld zat, in 2016 inhuren als consultant. "In het vierde gesprek vroeg hij me wat ik zoal gedaan had. Toen hij hoorde dat ik politieman was, wilde hij mijn mening over deze zaak. Daar begon het mee. Ik vroeg hem bewijzen aan te leveren," zei S., thans werkzaam in de reisbranche.

'Gevoel voor het land'
Hemani gaf hem een document met een uitspraak van een islamitische rechtbank in Mumbai waaruit S. begreep dat deze in zijn recht stond. "Ik heb twee jaar in India gewerkt. Ik heb gevoel voor het land. Ik heb research naar de stukken gedaan. Ik moest ook aan mijn eigen dochter denken. Ik weet hoe moeilijk het is als je haar nooit weer ziet. De pijn die hij had, voel ik ook," zei S.

S. verloor in 2006 zijn tweejarige dochter en vermoedt dat het verlies van zijn dochter meespeelde om in deze zaak mee te helpen. "De ouders vechten elkaar de tent uit. Voor mij stond het kind op de eerste plaats. Ik dacht met een goede zaak bezig te zijn."

S. beweerde dat het bij deze zaak slechts zijn taak was om de observatie te regelen en de stukken te bestuderen. Met de uitvoering zou hij zich naar eigen zeggen niet hebben bemoeid. Hij stond niet bovenaan in de hiërarchie van het 'ontvoeringsteam'.

Integer
Volgens hem wilde Hemani slechts een hereniging tussen hem en zijn dochter. Er was volgens S. destijds geen sprake van dat hij het kind daadwerkelijk wilde ontvoeren. "Hemani kwam op mij integer over. Ik had geen idee dat hij me wilde belazeren," zei S.

Hij kreeg pas 'een beetje een raar gevoel' over de zaak toen de Amerikaan Robert B. werd ingevlogen, die tijdens de ontvoering de oma van Insiya in bedwang moest houden. Hij wist ook niet dat B. tiewraps en een taser bij zich had toen hij op de dag van de ontvoering naar de woning van de oma van Insiya ging. "Dat was voor mij onbespreekbaar geweest."

Amber Alert
De taak van S. was ook om Hemani over de grens te brengen, naar Duitsland. Op de parkeerplaats bij De Witte Bergen werd Insiya aan haar vader overgedragen. Ze gingen daarop naar de woning van S. in Duitsland. "Het meisje liep in de tuin en was relaxed. Ze speelde met de kat," zei S.

Door het Amber Alert dat die avond naar buiten werd gebracht, werd hij zich ervan bewust wat er gebeurd was. Hij overwoog zich te melden bij de politie, maar deed dat niet. Hij zag allerlei consequenties voor zijn familie, vooral voor zijn 26-jarige dochter Lizzy S, die als 'analiste' in het team is omschreven.

"Ik probeerde Hemani te bellen, maar hij nam niet op. Pas later belde hij op dat hij in India was aangekomen," zei S. die later samen met zijn vrouw werd aangehouden. Zijn vrouw werd vrij snel vrijgelaten.

40.000 euro
De rechter constateert dat S. zijn verklaringen aanpast als daartegen bewijzen naar voren komen: "U verklaart iets, en als er bewijzen zijn, past u uw verklaring aan en beroept u zich op uw zwijgrecht. S.: "Ik ben geen berekenend persoon."

Het geld dat Hemani, die bereid was voor S. en medeverdachte Willem V. 40.000 euro neer te tellen, zei hij niet te hebben geaccepteerd. Wel heeft hij spijt dat hij zijn dochter meegesleept heeft. "Ze heeft het me gelukkig vergeven," zei S. die zou kampen met oorlogstrauma's.

De zaak gaat in mei verder.

Lees ook de stukken over de eerdere verhoren van verdachten in deze ontvoeringszaak:
- Chauffeur Willem V.: 'Ik ben misleid door haar vader'
- Huibert V: 'Ik ben in het pak genaaid'
- Lizzy S.: 'Ik zou nooit iets crimineels doen voor geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden