Verdachte verspreiden IS-propaganda op vrije voeten

Met een verrassende uitspraak heeft de Amsterdamse rechtbank besloten dat Mounim A., die op grote schaal IS-propaganda verspreidde, zijn berechting op vrije voeten mag afwachten.

De vlag van de jihad. Beeld Shutterstock
De vlag van de jihad.Beeld Shutterstock

Justitie verdenkt A. van het beheren van meerdere Telegramchatgroepen waarop hij maandenlang zeer gewelddadig materiaal verspreidde waarin IS wordt verheerlijkt.

Er zijn bovendien aanwijzingen dat A. minderjarigen aanmoedigde tot het plegen van aanslagen, mogelijk met een vrachtwagen.

Hoewel de rechtbank meent dat het ernstig is dat hij contact heeft met 'minderjarige, kwetsbare' mensen, denkt de rechtbank dat het risico dat A. in herhaling valt, is in te dammen met strenge maatregelen.

Pro-jihad
Zo mag A. geen contact hebben met een aantal mannen. Ook mag hij geen gebruikmaken van bepaalde sociale media en moet hij meewerken aan onderzoek door de reclassering.

A. kreeg een waarschuwing mee: "We kennen deze officieren en die zullen u goed in de gaten houden."

Het Openbaar Ministerie denkt dat Mounim A. (27), die allerlei IS-propaganda verspreidde, nog meer chatkanalen beheerde dan tot nu toe werd gedacht. Het OM denkt dat A. tieners aanmoedigde tot het plegen van aanslagen.

Dat bleek tijdens een eerste proforma-zitting in de zaak van A., in de extra-beveiligde rechtbank in Schiphol. Daar erkende A. de beheerder te zijn van Telegramchatkanalen Broeders en Broederss, waarop talloze zeer gewelddadige foto's, filmpjes en berichten werden gedeeld. Het materiaal was anti-westers en pro-jihad en Islamitische Staat.

Na de inval bij A. in zijn huis in de Jordaan vond de politie twee telefoons, waaruit blijkt dat A. mogelijk nóg twee chatkanalen beheerde: Broederss2 en Broederss4. Het Openbaar Ministerie zal A. dat naar verwachting nog tenlaste leggen.

Minderjarige jongens
Op één telefoon werden nog eens 588 zeer gewelddadige video's aangetroffen. Dat A. zegt dat hij de beelden slechts doorstuurde en niet bekeek, gelooft het OM niet. Hij leerde zichzelf hoe hij afbeeldingen kan bewerken. "Wij leiden eruit af dat hij daarmee heel bewust bezig is geweest," aldus het OM.

Justitie ziet ook aanwijzingen dat A. contacten onderhoudt met andere jongens en mannen die bij de overheid in beeld zijn als 'terrorismegerelateerde subjecten.'

Mounim A. zou twee minderjarige jongens hebben aangemoedigd tot een aanslag met een vrachtwagen. "Dit alles rijmt in geen enkel opzicht met een onwetende rol."

A., gekleed in een wollen trui en met een moderne bril op de neus, zei in gebrekkig Nederlands dat hij nooit had geweten dat wat hij deed strafbaar was. "Mensen vroegen het en ik ging kopiëren en plakken."

Hij beklaagde zich over het feit dat hij sinds woensdag op de speciale terroristenafdeling van de gevangenis in Vught is geplaatst: "Ik wil juist een stap terug te doen van die mensen en nu zit ik daar. Ik kon vannacht niet slapen door al het geroep."

A.'s advocaat Vito Shukrula pleitte ervoor dat zijn cliënt op vrije voeten zou moeten komen. "Voor zijn aanhouding werkte hij op de bloemenveiling, nu komt hij tijdens het luchten Mohammed B. tegen, de moordenaar van Theo van Gogh. Is dat nu werkelijk de plek voor hem?" De rechtbank denkt dus van niet.

Lees teru: IS-propaganda in Amsterdam: 'Je gaat naar school: BOEM!'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden