Verdachte vernieling HaCarmel opnieuw vast

Saleh A., die wordt vervolgd voor het ingooien van de ruiten van koosjer restaurant Hacarmel, is opnieuw in de cel gezet. Hij heeft zich niet gehouden aan de voorwaarden waaronder hij was vrijgelaten.

Maarten van Dun
De etalage van HaCarmel in december vorig jaar na het 'bezoek' van Saleh A. Beeld anp
De etalage van HaCarmel in december vorig jaar na het 'bezoek' van Saleh A.Beeld anp

De Syrische A. verscheen in de eerste dagen van mei tweemaal niet bij een afspraak met de reclassering. Omdat de rechter dat als voorwaarde had verbonden aan zijn vrijlating, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, moet hij terug de cel in. Hij zal in elk geval 28 dagen blijven vastzitten, totdat de rechter zich opnieuw over de zaak buigt.

A. wordt vervolgd voor het vernielen van de ruiten van het koosjere restaurant Hacarmel op de Amstelveenseweg in december vorig jaar.

Onderzoeken psyche
Er zijn geen aanwijzingen dat A. zich tijdens zijn tijd op vrije voeten met strafbare feiten heeft beziggehouden. Hij heeft meegewerkt aan de onderzoeken van naar zijn geestelijke gesteldheid. Eerder bleek tijdens een inleidende zitting in de zaak al dat er aanwijzingen zijn dat A. psychische problemen heeft.

Enkele weken voordat A. de ruiten insloeg van het restaurant werd bij de gemeente bekend dat hij radicaliseerde, maar hij werd doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. Vorige week zei de eigenaar van restaurant HaCarmel dat hij overweegt zijn zaak te sluiten als de gemeente geen bewaking en beveiliging voor hem regelt.

Goed nieuws
Advocaat Willem van Vliet, die Saleh A. bijstaat: "Het is belangrijk te benadrukken dat mijn cliënt niet is vastgezet voor een nieuw feit. Bij de keuze om mijn cliënt opnieuw vast te zetten heeft de rechtbank laten doorschemeren dat een lange gevangenisstraf voor het vernielen van de ruiten niet passend en geboden zou zijn. De rechtbank staat open voor nieuwe begeleiding van mijn cliënt. Dat is goed nieuws."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden