Verdachte van moord op Kronstadt mag proces in vrijheid afwachten

Ook de tweede en laatste verdachte van de moord op Cartney Kronstadt, eind 2015 in Nieuw-West, mag het proces in vrijheid afwachten.

De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West. Beeld Maarten van Dun
De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West.Beeld Maarten van Dun

Peter van O. zat 17 maanden vast, omdat het OM denkt dat hij Kronstadt tijdens een drugsdeal doodschoot.

Van O. (45), een lange man met grijs haar tot over de kraag van zijn jas, heeft toegegeven Kronstadt (27) te hebben doodgeschoten, op 28 november 2015 in een appartement in de Cornelis Outshoornlaan in Geuzenveld. Maar Van O. stelt dat hij dat deed uit noodweer.

Drugstransactie
Er was een drugstransactie gaande in het appartement in de Cornelis Outshoornstraat, dat eigendom is van Van O.'s medeverdachte, voormalig kroegbaas Peter L., (60).

Of Kronstadt partij was bij die drugsdeal of plots opdook, is niet duidelijk. Volgens Van O. kwam Kronstadt om drugs of geld te stelen

Wat precies in het appartement is gebeurd, is nooit duidelijk geworden. Technische sporen geven daarover ook geen uitsluitsel.

Kronstadt zou in het appartement ineens een vuurwapen hebben getrokken en Peter L. in de arm en buik hebben geschoten. Van O. stelt dat daarna een worsteling volgde, waarin hij er in slaagde een gevallen pistool op te rapen. Hij richtte het wapen op Kronstadt en haalde de trekker over. De Antilliaan stierf vlak bij de deur van de flat, met een leeggeschoten vuurwapen naast zich.

L. overleefde ternauwernood en wordt ook door het OM vervolgd. Hij werd eerder al vrijgelaten.

Nieuwe dossierstukken
De deal in het appartement was bepaald niet de eerste gewelddadige transactie waarbij Kronstadt betrokken was: hij werd eerder veroordeeld voor een ripdeal waarbij een dodelijk slachtoffer viel. Die zaak liep overigens nog toen Kronstadt werd gedood.

Van O. en L. zouden vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak meer inzicht hebben kunnen geven in wat zich in het huis afspeelde, maar de advocaten van beide verdachten ontvingen gisteravond nog nieuwe dossierstukken van het Openbaar Ministerie. De raadslieden vroegen de rechtbank met succes de zaak aan te houden.

Buiten de schuld
De inhoudelijke behandeling hoeft Van O. niet in de cel af te wachten. Hij zit al lang vast en het onderzoek sleept zich onnodig lang voort, oordeelde de rechtbank.

Dat ligt buiten de schuld van Van O. of diens raadsman Gerald Roethof en dus schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis. Dat leidde bij de nabestaanden van Kronstadt tot heftige emoties: zij beenden verdrietig de rechtszaal uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden