Verdachte van moord op Amsterdamse Omar Kourrich overleden in cel

Engin K. (42), de hoofdverdachte van de moord op Amsterdammer Omar Kourrich, is gisternacht overleden in het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Het lijkt een natuurlijke dood: hij zat in een stoel voor de televisie. Sectie heeft ook geen onregelmatigheden uitgewezen.

Paul Vugts en Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het verkoolde en geknevelde lijk van de 35-jarige Kourrich was 20 juni vorig jaar aangetroffen aan het Friese Tjeukemeer. Mogelijk speelde een conflict om drugsgeld.

Engin K. had een sigarenzaak aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam-West, waar Kourrich vaak kwam. Daar vond de politie bloeddruppels van zowel Kourrich als K. Aan het kleed waarin het lijk was gewikkeld, zaten haren van K.'s hond.

K.'s zoon Semih (18) lijkt ook een belangrijke rol te hebben gehad. Kourrich was waarschijnlijk zwaar mishandeld voor de moord. Hij had een gebroken jukbeen, een gebroken rib, een klaplong en een gebroken neus. In zijn mond zat een prop.

Behalve vader en zoon K. zijn nog drie verdachten in beeld: de 26-jarige Roemeense crimineel George Marian Hartescu en twee mannen uit Amsterdam en Oosterwolde, die bijrollen zouden hebben gespeeld, de eerste in de winkel, de ander in Friesland. De laatstgenoemde Amsterdammer is overigens nog niet gedagvaard omdat het bewijs tegen hem nog dun is.

Vlak na het overlijden van Omar Kourrich bezocht Het Parool Slotermeer en sprak met de mensen in zijn omgeving, hij stond daar in de boeken als een 'topper'. Lees hier het verhaal van 6 juli 2013.

Amsterdammer Omar Kourrich (35) lag dood op een parkeerplaats bij het Friese Tjeukemeer. Gekneveld en in brand gestoken. Zijn omgeving zegt voor een raadsel te staan.

De portiekflat op vierhoog op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Slotermeer, waar Omar Kourrich met zijn gezin woonde, is al weken verlaten. Zijn weduwe is met hun dochtertje, een kleuter, en hun zoontje van een paar maanden met zijn stoffelijk overschot meegereisd naar Marokko, om hem te begraven. Ze kwam gisteren terug, maar is nog niet gezien in de buurt.

De tengere Kourrich was 13 juli 1978 geboren in Tanger, Marokko, net zoals de uitbaters van een islamitische slagerij in het strookje buurtwinkels onder in de portiekflats, weten ze. Hij was opgegroeid in de Spaarndammerbuurt.

Een paar jaar geleden betrokken Kourrich en zijn vrouw de bovenste etage van de flat in Slotermeer.

Toen 20 juni het bericht kwam dat Kourrich was vermoord en dat hij gekneveld en in brand gestoken was gevonden op een parkeerplaats bij het Friese Tjeukemeer, verliet zijn vrouw de flat. Op de vlucht voor degenen die Kourrich zo gruwelijk om het leven brachten? vragen buren zich af.

Raadsel
Waarom Kourrich dood moest en waarom zó? Het slagersechtpaar zegt het niet te weten. 'Wij kennen hem als een lieve man, heel spontaan en vrolijk. Hij vroeg ons of hij moest helpen als we ons busje uitlaadden.'

Kourrich en zijn vrouw hadden vaak ruzie ('in woorden, niet met klappen') en leefden min of meer gescheiden, maar hij verbleef volgens zijn buren diverse dagen per week in het appartement.

19 juni had Kourrich zijn vrouw en zijn moeder voor het laatst gebeld. Passanten vonden zijn lichaam de volgende ochtend bij 'zwemplaats Ulesprong'. Terwijl de recherche de identiteit van het slachtoffer probeerde te achterhalen, gaven zijn weduwe en moeder hem anderhalve dag na de vondst als vermist op.

Of hij op de parkeerplaats of elders is geliquideerd, staat niet vast.

In de sigarenzaak een paar deuren van zijn woning kwam Kourrich geregeld langs. Koffie drinken en een jointje roken - soms met zijn dochtertje. De uitbater: 'We kennen hem als klant, meer niet.'

Topper
Een onderbuurvrouw op de Burgemeester Van Leeuwenlaan herinnert zich dat de politie 'zes maanden geleden' al eens aan de deur stond voor Kourrich. Waarom? Ze weet het niet. De woning staat sindsdien leeg en ze heeft de vrouw niet meer teruggezien. 'Die is vast bang dat iemand voor háár komt.'

De laatste keer dat Kourrich met de politie in aanraking kwam, was twee weken voor zijn dood, 5 juni, op de Slotermeerlaan. Hij ging volgens een ingewijde 'helemaal uit zijn plaat' omdat een lesauto naar zijn smaak te laat had geremd. Nadat hij was aangehouden, werd de kwestie gesust.

Kourrich had geen noemenswaardig strafblad en kwam slechts met bagatelzaken in de politiesystemen voor.

In de Spaarndammerbuurt stond de Marokkaan te boek als een topper, met wie veel te lachen viel, schreven opmerkelijk veel jeugdvrienden en kennissen al snel in condoleances op internet. Hij werd daarin neergezet als een respectvolle jongen, vrolijk en vreugdevol en goedlachs.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden