Verdachte van liquidaties ontkent

AMSTERDAM - De man die door justitie wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties, heeft donderdag tijdens zijn voorgeleiding bij de rechter-commissaris ontkend ook maar iets met deze zaken te maken te hebben.''Hij heeft in alle toonaarden duidelijk gemaakt dat hij er niets mee te maken heeft'', aldus zijn advocaat Nico Meijering. De raadsman beticht politie en justitie ervan bewust over de zaak te hebben gelekt om onrust te kweken in het criminele milieu.

De rechter-commissaris bepaalde donderdag dat de 33-jarige verdachte in elk geval nog twee weken blijft vastzitten. De Amsterdamse politie arresteerde de man dinsdag op een snelweg bij de hoofdstad. Hij zou onder meer te maken hebben gehad met de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Keest Houtman in november 2005 en de liquidatie van de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl in april vorig jaar. De man zou ook betrokken zijn geweest bij een aantal voorgenomen afrekeningen. ''Volstrekte larie'', zegt Meijering.

De politie kon de verdachte oppakken mede dankzij een getuige die zich vorig jaar meldde. Deze persoon was bereid in ruil voor een lagere strafeis verklaringen af te leggen over een groot aantal liquidatieonderzoeken. De getuige heeft verklaard zelf ook betrokken te zijn geweest bij afrekeningen.

Over de identiteit van deze persoon kan de politie niets zeggen. Het gaat echter niet om de getuige 'C' uit de zaak-Holleeder. Ook gaat het niet om een anonieme getuige. De getuige zit zelf ook in voorarrest.

Volgens Meijering is zijn cliënt slachtoffer van ''een joker, die er volgens justitie zélf alles mee te maken heeft.'' De raadsman weet niet wie de getuige is.

Meijering: ''De tactiek van politie en justitie is om dit verhaal bewust naar buiten te brengen om onrust in de onderwereld te zaaien. Er worden nu volop telefoons afgeluisterd in de hoop dat personen die wél betrokken zijn hun mond voorbijpraten. Dat gaat over de rug van mijn cliënt en dat is volstrekt onacceptabel. Mijn cliënt heeft nu plotseling een heleboel onbekende tegenstanders. Dat is gevaarlijk. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn naasten.''

Politie en OM sluiten meer arrestaties in verband met de genoemde liquidaties niet uit. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden