Verdachte van gifmoord George H. zocht op 'perfect murderweapon'

Binnen enkele maanden overleden in 2013 twee goede bekenden van de Dominicaanse Amsterdammer George H. Na onderzoek werd duidelijk dat de slachtoffers waarschijnlijk een spierverslappend medicijn hadden gekregen én dat George H. hoge levensverzekeringspolissen op de naam van de slachtoffers had afgesloten.

In de flat waarin Hernandez stierf, vond de politie een tas met daarin injectienaalden en ampullen met succinylcholine Beeld anp
In de flat waarin Hernandez stierf, vond de politie een tas met daarin injectienaalden en ampullen met succinylcholineBeeld anp

Maandag werd de zaak van George 'Jorge' H. dan eindelijk inhoudelijk behandeld, twee jaar nadat hij werd aangehouden. De 25-jarige H.verklaarde voor het eerst over wat er allemaal is gebeurd. Hij las een handgeschreven verklaring voor, waarin hij, kort gezegd, bezwoer niets met de dood van zijn vrienden te maken te hebben.

H. een kleine, zwaarlijvige man met een rond gezicht, had een bijzondere positie in de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam: hij spreekt Spaans én vloeiend Nederlands en hielp zodoende veel Dominicanen met
hun administratie, waaronder een groot aantal prostituees op de Wallen.

Hij kreeg daarbij vaak het volledige vertrouwen: hij beheerde rekeningen en deed belastingaangiftes. Daarbij fraudeerde hij overigens op grote schaal, zo denkt het Openbaar Ministerie.

Spierverslappend middel
Veel ernstiger is zijn mogelijke rol bij de dood van de 24-jarige Alfredo Bido Hernandez. Bido Hernandez lag in november 2013 dood in bed in het huis van George H. in Amsterdam Zuidoost. Nadat een rechercheur uit Oost-Nederland, die onderzoek deed naar verzekeringsfraude, de Amsterdamse politie alarmeerde, deed de politie nader onderzoek.

In de flat waarin Bido Hernandez stierf, vond de politie een tas met daarin injectienaalden en ampullen met succinylcholine, een sterk spierverslappend middel dat in Nederland enkel in operatiekamers wordt gebruikt en waarvan de sporen zeer snel uit het lichaam verdwijnen.

Tijdens sectie werd in het lichaam van Hernandez sporen van succinylcholine aangetroffen. Een andere reële doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld. Op de punt van een injectienaald zat dna van het slachtoffer, terwijl op de zuiger van de spuit een dna-mengprofiel werd gevonden met daarin ook dna van H.

'Perfect murderweapon'
Uit onderzoek bleek dat George H., die zich vrijwel de hele zitting beriep op zijn zwijgrecht, via een contact op de Dominicaanse Republiek waarschijnlijk aan het medicijn wist te komen en daar mogelijk voor heeft betaald. Hij ontving een recept voor succinylcholine per mail.

Kort na de dood van Bido Hernandez zocht H. op internet met zoektermen als 'succinylcholine perfect murderweapon' en 'Succinylcholine niet te vinden.'

Enkele maanden daarvoor was de 22-jarige Allan Perez Gonzalez volledig onverwacht overleden, ook iemand met wie George H. 'een redelijk intensief' contact onderhield. Perez Gonzalez werd eind augustus dood gevonden in zijn bed in de Czaar Peterstraat.

Pas toen maanden later de verdenking tegen George H. ontstond, werd zijn stoffelijk overschot onderzocht en opnieuw werden sporen van succinylcholine gevonden.

Hoge levensverzekeringen
Net als bij Bido Hernandez waren op naam van Perez Gonzalez kort voor zijn dood hoge levensverzekeringen afgesloten, met H. of diens moeder als begunstigde.

Opvallend was dat de brieven aan de verzekeringsmaatschappijen in keurig Nederlands opgesteld en dat de latere slachtoffers op papier pretendeerden zeer succesvolle ondernemers te zijn, om zo het uit te keren bedrag omhoog te krijgen, tot 2,5 miljoen euro.

In werkelijkheid waren het jongemannen die pas net in Nederland waren en die, volgens hun familie, niet slim genoeg waren om een bedrijf te runnen. Volgens het OM stuurde H. de brieven en deed hij zich ook in telefonisch contact met de verzekeringsmaatschappijen voor als Perez Gonzalez.

Later deze week zal de officier van justitie de strafeis formuleren en zullen H.'s advocaten hun pleidooi houden. Ook moet H. nog uitleg geven over de tweemaal dat hij zichzelf zou hebben laten doodverklaren om zijn eigen levensverzekeringen te innen.

Nog later moet hij ook uitleg geven over de tientallen valse belastingaangiften die hij zou hebben gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden