Verdachte schietpartij Kattenburg schoot op 7 vluchtende mannen

Tim S. (39), die op 23 november vorig jaar de negentienjarige Ayman Mouyah dood schoot op Kattenburg, heeft die nacht ook liefst zes andere jonge mannen beschoten, terwijl ze wegrenden.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van verdachte Tim S. Beeld anp
Rechtbanktekening van verdachte Tim S.Beeld anp

Behalve moord legt justitie hem daarom ook zes maal poging tot moord ten laste.

Justitie maakt uit recente getuigenissen op dat S. 'zich een professionele schutter toonde' en stil stond toen hij de zeven in de rug schoot.

Dat bleek woensdagmiddag op de vierde inleidende zitting in de zaak tegen S., die heeft bekend dat hij de schutter was.

Eerder leken minder vrienden van Mouyah geraakt te zijn. Tim S. zegt dat hij handelde uit noodzakelijke zelfverdediging.

Advocaat Lian Mannheims vroeg de rechtbank S. vrij te laten omdat hij zich met succes kan beroepen op 'noodweer-exces'.

Doodsangst
Tim S. woonde in de garagebox van zijn ouders op Kattenburg en had het al eerder aan de stok gehad met de groep jonge mannen rond Ayman Mouyah. Hij stal in november vorig jaar de scooter van één van hen bij de viskraam bij de Oosterkerk. Hij werd volgens Mannheims op 20 november zwaar mishandeld door de grote, sterke Gianni L., sleutelfiguur uit de groep.

S. gaf de scooter terug, maar op 23 november werd hij rond middernacht volgens getuigen gedwongen naar zijn garagebox te gaan om het beenkleed te halen van de scooter dat hij nog had. Hij moest dat volgens Mannheims onder dwang monteren en hoopte dat hij de ruzie daarmee kon sussen.

Een uur lang verkeerde hij volgens de advocaat in doodsangst en leefde hij 'in een nachtmerrie'. "Een groep die midden in de nacht, met capuchons op en met de handen in de zakken rond je staat, is buitengewoon beangstigend," zei Mannheims. "Zo'n groep jonge mannen kan dodelijk zijn."

Nadat hij wéér was mishandeld, verdedigde S. zich volgens zijn raadsvrouw door op de groep te schieten.

In de cel blijven
Dat S. schoot als 'een professioneel schutter', weerspreekt Mannheims. Volgens haar hebben de jonge mannen uit de groep rond de vermoorde Mouyah vanaf het begin alles gedaan om een behoorlijke rechtsgang te frustreren. "De betrouwbaarheid van hun verklaringen kun je voor grote delen betwijfelen."

Mannheims verwees naar de in de Amsterdamse Voetboogstraat doodgeschopte Joes Kloppenburg en de in Almere eveneens doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen om te benadrukken dat 'een groep jongens dodelijk kan zijn'.

De rechtbank besloot dat Tim S. in de cel moet blijven. Hoewel er 'aanwijzingen zijn' dat S. vlak voor de schietpartij is mishandeld, vinden de rechters het te vroeg om te oordelen dat sprake is van noodweer of noodweer-exces. Zo spreekt daar tegen dat hij nog naar binnen ging om zijn vuurwapen te halen en dat de hulzen ver van hem zijn gevonden (de slachtoffers waren al ver van hem verwijderd tijdens ten minste enkele schoten).

Lees ook: Hoe een straatruzie leidde tot de dood van Ayman Mouyah

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden