Update

Verdachte piraten blijven vastzitten

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de eerste Europese rechtszaak over zeeroof inhoudelijk behandelt. Foto ANP Beeld
Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de eerste Europese rechtszaak over zeeroof inhoudelijk behandelt. Foto ANP

ROTTERDAM - De vijf Somaliërs die ervan verdacht worden dat ze rond de jaarwisseling een Antilliaans schip in de Golf van Aden wilden kapen, blijven de komende maanden nog vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de eerste Europese rechtszaak over zeeroof inhoudelijk behandelt.

Het vijftal zit inmiddels acht maanden vast. Na de vermeende kapingspoging op het koopvaardijschip Samanyulo heeft de Deense marine hen op een van hun schepen in het gebied vastgezet. De Turkse bemanning van de Samanyulo wist de vermoedelijke piraten van het schip te houden door lichtkogels op het bootje van de Somaliërs af te schieten. Het Deense marineschip pikte de vijf mannen vervolgens op uit zee.

Een van de verdachten, Farah Yusef, vertelde in een telefoongesprek met EénVandaag dat het nooit zijn plan was om zeerover te worden. Hij was volgens eigen zeggen visser, maar de zee rond Somalië is volgens hem leeggevist door grote schepen met sleepnetten. Daarom was hij gedwongen op een andere manier in zijn bestaan te voorzien. Aan land zag hij daar geen mogelijkheid toe, omdat het Oost-Afrikaanse land al jaren zucht onder een burgeroorlog en een sterk centraal gezag ontbreekt. Yusef zei verder dat hij het liefst in Nederland zou blijven.

Ook een aantal andere verdachten wil het liefst in Nederland blijven, maar dan wel in vrijheid. Advocate Jeanette van der Vleuten vroeg namens haar cliënt Ali Garaar om beëindiging van de hechtenis. Vervolgens zou Garaar in de gelegenheid gesteld moeten worden om asiel aan te vragen, maar zonder dat dat verzoek in behandeling wordt genomen. Van der Veleuten vreesde dat bij een beoordeling de overheid binnen de kortste keren het verzoek zou afwijzen, waarna haar cliënt in vreemdelingenbewaring gesteld zou worden.

Juist om dit laatste vroegen niet alle raadslieden namens hun cliënten om vrijlating. Vreemdelingenbewaring zou voor hen uitzichtloos zijn, omdat Nederland momenteel geen personen naar Somalië kan uitzetten.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet mee in de zielige verhalen van de verdachten. Aanklagers Ward Ferdinandusse en Henny Baan wezen erop dat het gaat om een ''serieuze zaak over een serieus geweldsmisdrijf''. Drie maanden geleden schetsten zij al het verhaal van de bemanningsleden, die volgens hen doodsangsten hebben uitgestaan. Ze zouden zijn bedreigd met zware wapens, waaronder kalasjnikovs. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden