Update

Verdachte onthoofding Nabil Amzieb in Marokko gearresteerd

Omar A. (23), de jongere broer van de tot levenslang veroordeelde Adil A. uit Amsterdam-West, is in Marokko gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie en onthoofding van Nabil Amzieb, wiens hoofd begin maart werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid.

Paul Vugts
Een voorbijganger loopt langs waterpijpcafé Fayrouz. Beeld anp
Een voorbijganger loopt langs waterpijpcafé Fayrouz.Beeld anp

Omar A. is bijna twee maanden geleden gearresteerd, bevestigt zijn advocaat Juriaan de Vries een bericht van website Vlinderscrime.nl, maar dat is volgens de raadsman onterecht.

De Nederlandse autoriteiten hebben justitie in Marokko volgens De Vries laten weten dat betrokkenheid van Omar A. bij de liquidatie 'één van de vele scenario's is die worden onderzocht', maar dat daarvoor geen bewijs is gevonden en dat A. in Nederland geen verdachte is. Welke rol hij precies zou hebben gespeeld in dat scenario, is onbekend.

Niet verzocht
Familie van Amzieb zou A. in Marokko hebben aangegeven. "Het verbaast me heel erg dat Omar nog steeds in de cel zit, juist omdat de Nederlandse autoriteiten zowel informeel als formeel aan de Marokkaanse overheid hebben laten weten dat hij hier formeel juist géén verdachte is in deze zaak," zegt De Vries. "Op basis van wat voor veronderstelde bewijzen hij in Marokko niettemin wordt vastgehouden, is mij onbekend."

Een woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie bevestigt dat vanuit Nederland 'niet is verzocht om zijn aanhouding'. "Het betreft een Marokkaanse aangelegenheid. Wij onderzoeken élk scenario. In het Nederlandse opsporingsonderzoek is tot nu toe geen enkele aanwijzing naar voren gekomen van zijn betrokkenheid bij deze zaak. Dat hebben wij ook aan de Marokkaanse autoriteiten laten weten."

Broer kreeg levenslang
De broer van Omar A., Adil A., heeft levenslang gekregen voor betrokkenheid bij de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarin op 29 december 2012 twee jonge criminelen zijn geliquideerd en het belangrijkste doelwit Benaouf A. plus twee motoragenten met veel geluk aan de kogels ontkwamen. In die zaak loopt het hoger beroep.

Omar A. figureerde ook in de dossiers over de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, vooral omdat ook zijn dna was aangetroffen in de Audi RS4 waarin een groepje schutters na de moorden was gevlucht, maar de recherche kon niet hard maken dat hij die avond in die Audi had gezeten.

Wie was Nabil Amzieb?

De onthoofde Nabil Amzieb (23) stond niet te boek als grote crimineel, maar had wel vrienden die nauw betrokken waren bij de vete in de Amsterdamse onderwereld. Wie was hij? Lees hier ons profiel.

De plek waar het hoofd van Amzieb werd aangetroffen is afgezet door de politie. Beeld anp
De plek waar het hoofd van Amzieb werd aangetroffen is afgezet door de politie.Beeld anp

Dodenlijst
De auto had in de periode voor de moorden gefungeerd als 'werkauto' die een groep criminelen uit West volop had gebruikt voor (andere) misdrijven. Omar A. heeft in februari als eerste crimineel een zogeheten 'gebiedsverbod' gekregen waardoor hij niet in de omgeving van waterpijpcafé Dina Lounge mag komen in de Marnixstraat in de Amsterdamse binnenstad.

Justitie wil zo voorkomen dat hij in die buurt wordt geliquideerd, aangezien hij op een 'dodenlijst' zou staan, of dat passanten of omwonenden bij een moordpoging worden geraakt. Tegen dat gebiedsverbod loopt ook nog een procedure.

Na diens arrestatie begin 2013 zou Omar A. geprobeerd hebben een vals alibi te fabriceren voor zijn broer Adil, onder meer met minuscule briefjes met instructies voor dat alibi, die Adil hem in de gevangenis zou hebben overhandigd.

Lees verder: Tijdlijn: de vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden