Verdachte moord Yakhlaf is Amsterdamse ex-kickbokser Hicham M.

De pas 22-jarige verdachte die is gepakt voor de liquidatie van crimineel Chahid Yakhlaf (27) is de Amsterdamse Marokkaan Hicham M. Hij gold lang als kickbokstalent - maar gleed af.

Paul Vugts
Chahid Yakhlaf. Beeld Politie
Chahid Yakhlaf.Beeld Politie

Hicham M. (1994) is opgegroeid met straatjongens uit oostelijk Amsterdam die inmiddels zijn gelinkt aan moordaanslagen. Sommigen zijn daarvoor recent veroordeeld. Zelf werkt hij zich, jong als hij is, ook al jaren in het vizier van justitie.

Dat was niet het beeld dat hij schetste toen hij in september 2010 de krant haalde vanwege zijn andere kant: als kickbokstalent van de vermaarde vechtsportschool Pancration van de familie Dolman, in Amsterdam-Noord.

Vechtsportgala's
Het was in de tijd dat burgemeester Eberhard van der Laan de vechtsportgala's uit de stad wilde weren omdat hij die zag als netwerkbijeenkomsten van criminelen. Op één van de laatste gala's die nog waren toegestaan, in Sporthallen Zuid, vocht een trotse, zestienjarige Hicham M. in het voorprogramma.

Een verslaggever van het Algemeen Dagblad peilde de stemming en sprak ook het talent, dat zich verontwaardigd toonde omdat de bestuurlijke bedilzucht zijn gedroomde carrière leek te gaan dwarsbomen. "Het slaat nergens op," zo tekende de verslaggever op. "Ik merk niks van criminelen. Ik concentreer me op mijn sport, ik wil verder, maar wat moet ik als er geen wedstrijden meer worden gehouden?"

Criminelen
Dat hij fanatiek vocht in de ring, waarin hij ook in de B-klasse wedstrijden won, was ontegenzeglijk waar. Op filmpjes die enkele jaren terug gaan, spat de vechtlust er af. Dat hij zich zodanig op zijn sport concentreerde dat hij geen tijd had om zich tussen criminelen te begeven, werd ondertussen steeds minder waar - als het dat ooit was geweest.

De Amsterdamse Marokkaan Hicham M. (r) gold lang als kickbokstalent. Beeld Youtube
De Amsterdamse Marokkaan Hicham M. (r) gold lang als kickbokstalent.Beeld Youtube

Hij ging niet alleen om met vrienden die aan hun criminele carrière werkten, maar kwam de laatste jaren ook steeds vaker zelf in beeld voor steeds ernstiger misdrijven. Meerdere vrienden en kennissen uit de kickbokswereld gleden ondertussen ook af. Een dieptepunt: het gewezen toptalent Tarik el Idrissi werd in 2013 geliquideerd in Amsterdam-Noord.

Mislukte poging
Later beschuldigde justitie hem van een gewelddadige straatroof en een woninginbraak. Ingewijden in het milieu beschuldigen hem van nog meer en ernstigere misdrijven, maar daarvoor ontbreekt het bewijs.

Dinsdagochtend werd Hicham M. in Purmerend gearresteerd voor verreweg het zwaarste delict waarvan hij tot nu toe is beschuldigd. Het mee plegen van de liquidatie van Chahid Yakhlaf op Oudjaarsdag van 2015 in Kerkdriel. Die moord past in de vete in de Amsterdamse onderwereld waarin al tientallen doden vielen.

Saillant in dit verband: jeugdvriend Youssef O. uit Amsterdam-Oost kreeg in mei van dit jaar twaalf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij twee moordaanslagen. Hij zou op 1 februari 2015 met drie anderen niet alleen op weg zijn geweest om een rivaal te liquideren in Amsterdam-West - waar een arrestatieteam ze klemreed. Hij zou eind 2014 ook betrokken zijn geweest bij het voorbereiden van de mislukte aanslag op... Chahid Yakhlaf, in Almere.

Kalasjnikov
Youssef O. zou de peilzender hebben geregeld waarmee de Volkswagen Golf was te volgen waarin Yakhlaf na een avond uitgaan met een vriend huiswaarts reed. Op de Poortdreef werd de auto met een explosief tot stilstand gebracht, waarna Yakhlaf vanuit een BMW met een kalasjnikov werd beschoten. Hij raakte slechts gewond aan zijn arm en kon vluchten.

Op 31 december 2015 was Yakhlafs geluk op. Hij vertrok met zijn broer Chafik en een vriend vanaf de camping in het Gelderse Kerkdriel waar hij zat ondergedoken. Bij de toegangspoort werd hun auto met automatische wapens beschoten. Ze reden hard weg, maar in Hoenzadriel zagen broer en vriend Yakhlaf zo snel achteruitgaan dat ze zich genoodzaakt voelden bij een woning om hulp aan te bellen. Hij stierf in het ziekenhuis.

Nu hopen politie en justitie met Hicham M. een belangrijke verdachte in de cel te hebben.

De beschoten auto van Chahid Yakhlaf en zijn broer en vriend. Beeld anp
De beschoten auto van Chahid Yakhlaf en zijn broer en vriend.Beeld anp
null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden