Verdachte moord Sabrina Oosterbeek doodde mogelijk derde vrouw

Amsterdammer Sjonny W. werd al verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van twee vrouwen. De recherche denkt nu dat de klusser een derde slachtoffer maakte: prostituee Monique Roossien (26).

Maarten van Dun
Sjonny W. werd in juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Sabrina Oosterbeek Beeld ANP
Sjonny W. werd in juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Sabrina OosterbeekBeeld ANP

Hij leidde een gespleten leven, de goedgemutste Sjonny W., zo blijkt uit gesprekken met betrokkenen. Overdag was W. schilder en klusser, maar 's avonds en 's nachts gebruikt W. veel drank en drugs.

Tot zijn aanhouding in juni heeft hij veelvuldig omgang met verslaafde vrouwendie als prostituee werken.

Justitie denkt dat hij drie van die vrouwen doodde, over een periode van 14 jaar. Afgelopen week is W. voor het eerst verhoord over de moord op Monique Roossien, een prostituee die in 2003 doodgeslagen was gevonden op de Uitdammerdijk in Amsterdam-Noord.

Dna op vuilniszak
De gangen van W. worden door justitie nagegaan sinds hij in beeld kwam als verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning van de zwaar verslaafde Sabrina Oosterbeek. De tengere vrouw, die voor geld en drugs seks had met mannen, verdween in maart in Zuidoost.

Ze vertrok's nachts naar een afspraak, maar werd daarna nooit meer gezien, ondanks lange zoektochten door de politie. W. bleek de man waarmee Oosterbeek die nacht telefonisch contact had en met die ze mogelijk ontmoette. Ze hadden al langer contact, ook voor seks. Op camerabeelden is te zien hoe W. de fiets van Oosterbeek verplaatste in de nacht dat ze verdwijnt.

W. blijkt al eerder in de verhoorkamer te hebben gezeten: hij was kort in beeld toen in 2003 de in Amsterdam woonachtige Roemeense Mirela Mos (30) in stukken gesneden was gevonden in Zuidoost. W. geeft dan toe een relatie met Mos te hebben gehad, maar zegt niets te weten vanhaar dood. Bewijs voor zijn betrokkenheid ontbreekt dan.

Maar in 2014 vindt een coldcaseteam van de politie dna van W. op een van de vuilniszakken waarin Mos was gevonden. Omdat W. al verdachte is in de verdwijningszaak van Oosterbeek, ziet justitie nu voldoende bewijs dat hij ook betrokken is bij de dood van Mos. Als het dna van W. door de databank wordt gehaald, volgt bovendien een match met de moordzaak van Monique Roossien.

Kansloos
De heroïneverslaafde Groningse werkte als prostituee in Amsterdam, tot haar gewelddadige dood in 2003. Hoewel destijds nauwelijks sporen waren aangetroffen, en de zaak kansloos leek, blijkt nu dat W. wel degelijk celmateriaal achterliet bij Roossien. Dat dna-spoor ziet justitie als voldoende bewijs om W. te verdenken. In de verhoren die deze week volgden, ontkent W. iets met de dood van Roossien te maken te hebben, zoals hij ook deed toen hij werd bevraagd over de andere vrouwen.

Hoewel op zijn minst opmerkelijk is dat sporen van W. telkens opduiken bij vermoorde of vermiste verslaafde vrouwen, is het allerminst zeker dat zijn betrokkenheid bij hun gewelddadigedood kan worden bewezen. Justitie zal, als de zaak eenmaal inhoudelijk wordt behandeld, trachten de rechtbank te overtuigen dat sprake is van een patroon van gelijksoortige misdrijven.

De advocaat van Sjonny W., Maarten Pijnenburg, zal er op hameren dat het bewijs van betrokkenheid van W. niet overhoudt als de zaken los van elkaar worden beschouwd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden