'Verdachte moord op Everink had grote schulden'

Mark de J., verdacht van de moord op miljonair Koen Everink, was een verwoed pokeraar die er niets van kon - en daarom een graag geziene gast, aldus een pokeraar die vaak tegen hem speelde. De J. zou Everink een flinke som geld schuldig zijn.

Victor Schildkamp & Koen Voskuil
De politie verricht onderzoek in de villa van Koen Everink in Bilthoven. Beeld anp
De politie verricht onderzoek in de villa van Koen Everink in Bilthoven.Beeld anp

Was een ruzie om geld dan toch het motief van de moord op reismiljonair Koen Everink? Uit verschillende bronnen in de poker- en tenniswereld komt Mark de J., de man die wordt verdacht van de moord, naar voren als een fanatiek pokeraar die grote geldschulden had. Zeker voor een recreant speelde hij opvallend vaak online poker.

Met vaak relatief kleine bedragen als inzet wist hij in duizenden potjes toch bijna 63.000 dollar te verliezen op PokerStars, de grootste online pokersite ter wereld. En dat binnen tweeënhalf jaar.

Schuld bij Everink
In de tweede helft van vorig jaar stegen de bedragen waar De J. (bekend als tenniscoach van Robin Haase) om speelde, snel. Dit jaar verloor hij nog 3300 dollar op de site. Hoe vaak hij ook speelde, volgens insiders kon hij er bar weinig van. Hij gokte maar wat.

Diverse ingewijden uit de poker- en tenniswereld hebben de website Pokernews.nl toevertrouwd dat de Rotterdammer Mark de J. (29) ook een schuld van 80.000 euro bij Everink zou hebben gehad. Over dat bedrag zou ruzie zijn ontstaan, omdat Everink het terug wilde hebben.

Mark de J. in actie tijdens het NK tennis. Beeld anp
Mark de J. in actie tijdens het NK tennis.Beeld anp

Gok- en pokerschulden
"De J. speelde dramatisch," zegt een op de Filipijnen wonende Nederlandse pokeraar. "En daarom was hij een graag geziene gast. Je kon gemakkelijk geld van hem winnen. Hij speelde veel en het kan aan een pokertafel zo om een paar duizend euro gaan. Dat tikt snel aan."

Pokernews deed de afgelopen dagen rondvraag, nadat zaterdag werd gemeld dat De J. tot voor kort actief was in de online pokerwereld. Op een pokerforum bood hij bedragen van soms tienduizenden dollars aan die hij wilde omruilen in een elektronische munteenheid.

Bovendien meldt een bron dat er bij de politie een verklaring ligt van een tennisser dat De J. gok- en pokerschulden heeft. Onbekend is of in die verklaring ook een link met Everink wordt gelegd.

Tenniscoach
Everink leerde De J. in 2015 goed kennen en trok veel met tennissers op, vooral met profspeler Robin Haase. De J. was sinds eind 2014 coach van Haase. Everink - rijk geworden in de reiswereld - reisde mee naar toernooien en fungeerde als een 'loopjongen' voor Haase.

De avond van 3 maart nodigde Everink De J. uit om bij hem thuis voetbal te kijken. 's Ochtends werd Everink dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij bleek met messteken om het leven te zijn gebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden