Update

Verdachte moord Britse soldaat zat vast in Kenia

Een van de twee verdachten van de moord op de Britse soldaat Lee Rigby, Michael Adebolajo, is in november 2010 in Kenia opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristische actie. Nadat hij een week in de cel had gezeten, werd hij uitgewezen naar Groot-Brittannië. Dat heeft de Keniaanse politie zondag bekend gemaakt naar aanleiding van een publicatie in de Britse krant The Independent.

Redactie
Michael Adebolajo (M). Beeld afp
Michael Adebolajo (M).Beeld afp

De BBC meldde verder zondag dat er opnieuw een arrestatie is verricht in verband met de moord in Woolwich. In noord-Londen is een 22-jarige man opgepakt op verdenking van samenzwering en planning van de moord op Rigby. Details daarover ontbreken nog. Het is de negende arrestatie in de zaak. Enkelen zijn alweer vrij gelaten.

Speedboot
Michael Adebojalo is volgens de Keniaanse politie met zes anderen in een speedboot naar Pate-eiland gereisd. Ze waren naar verluidt op weg naar Somalië om zich aan te sluiten bij de radicaal islamistische Al-Shabaab, een organisatie gelieerd aan Al Qaida. Omdat hij een geldig Brits paspoort had en geen crimineel verleden wezen de Kenianen hem na een week uit zonder een aanklacht.

Familieleden van Adebojalo hebben tegenover The Independent verklaard dat Adebojalo's karakter drastisch wijzigde nadat hij in 2010 Kenia bezocht. Hij wilde daar bij imams in de moskeeën van Nairobi kennis nemen van de ware islam en Arabisch gaan studeren. Volgens de Keniaanse autoriteiten radicaliseerden Adebojalo en zijn medestanders na bezoeken aan de moskee van Mombasa.

Geheime dienst
Na terugkeer in Groot-Brittannië werd Adebojalo onder zware druk gezet door de geheime dienst MI5 om voor hen te gaan werken, aldus zijn zwager Abu Zuybyr in The Independent. Dat heeft hem 'over de rand hebben geduwd' beweert hij. Zuybyr zelf zat vier jaar in Jemen om Arabisch te studeren. Adebojalo's broer Jeremiah, verbleef enige tijd in Saoedi Arabië.

Het hoofd van MI5, Andrew Parker, moet deze week een rapport aan het Britse parlement leveren over de relatie tussen zijn dienst en Adebojalo. Daarna zal hij worden gehoord door de commissie voor de veiligheidsdiensten. Inmiddels is bekend dat Adebojalo's partner in de moordaanslag op Rigby, Michael Adebowale, twee maanden geleden al eens is opgepakt door de politie.

Deskundigen stellen in The Independent dat MI5 en de politie waarschijnlijk meer hadden kunnen doen om de moord op Rigby te voorkomen. Dat zou echter enorm veel geld en mankracht hebben gekost. Bovendien is het de vraag of die middelen wel voorhanden zijn bij de twee diensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden