'Verdachte misbruikte Christel als lustobject'

ZUTPHEN - De 33-jarige Ron P. en Christel Ambrosius hebben nooit een geheime seksuele relatie gehad en P. is wel degelijk degene die de 23-jarige stewardess op 9 januari 1994 heeft vermoord. Dat betoogde officier van justitie M. Fröberg woensdag voor de rechtbank in Zutphen. Aan het slot van haar betoog eiste ze vijftien jaar celstraf wegens verkrachting en moord.

De geheime relatie dient als verklaring van P. voor de aanwezigheid van zijn sperma op het lichaam van Ambrosius. Christel en hij zouden de avond voor ze werd vermoord seks hebben gehad. Het Openbaar Ministerie (OM) doet de verklaring af als een kletsverhaal, omdat P. niets persoonlijks wist van de vrouw met wie hij naar eigen zeggen negen tot tien maanden een innige relatie had. Ook wist niemand in Christels omgeving van zijn bestaan af, aldus het OM. Hij zou de stewardess uit Putten op de bewuste dag als lustobject hebben misbruikt.

Fröberg zette verder uiteen wat die dag gebeurd moet zijn. Nadat Christel rond kwart over vier bij haar oma was aangekomen en haar niet thuis trof, moet zij zijn geconfronteerd met P. Eerst heeft hij haar gewurgd tot ze bewusteloos was, vervolgens verkrachtte hij haar en ten slotte stak hij haar dood, stelde Fröberg.

P.'s advocaat, Ruud van Boom, stelt dat zijn cliënt helemaal niet in het huis van Christels oma geweest hoeft te zijn. Volgens hem kan de spermadruppel ook op haar been terecht zijn gekomen doordat P.'s sperma nog in haar vagina zat van de vorige avond en de echte verkrachter het naar buiten heeft gesleept. Verder wees Van Boom op een reeks verklaringen waaruit zou blijken dat Christel in die tijd mogelijk meerdere 'geheime' relaties tegelijk heeft gehad. De advocaat houdt volgende week vrijdag zijn pleidooi.

De verdachte werd op 20 mei 2008 aangehouden voor de moord op de stewardess. Twee mannen werden al eerder, naar later bleek ten onrechte, veroordeeld voor het misdrijf. Wilco Viets en Herman Dubois zaten hun gevangenisstraf van tien jaar (zeven jaar effectief) uit, voordat ze in een herziene rechtszaak werden vrijgesproken. Beiden hebben een schadevergoeding gekregen voor de tijd die ze in de gevangenis zaten.

Dat deze twee mannen vanaf april 2002 zich weer vrijelijk door Putten konden bewegen, heeft Christels moeder Marijke Simon gestoken. ,,Omdat ik geen confrontaties wilde, kon ik niet langer op een prettige manier deelnemen aan het dorpsleven.'' Dat zei ze in een uitgebreide slachtofferverklaring, die dwingend en verbitterd van toon was.
Simon haalde onder meer uit naar de pers en mensen die Putten sinds de moord als toeristische attractie zien. Ze gaf ook aan dat ze wil dat Christels nagedachtenis gerespecteerd wordt en de nabestaanden met rust worden gelaten.

Over journalisten zei ze: ,,Er is een stroom artikelen verschenen waarin de gevoelens van nabestaanden hoegenaamd geen rol spelen en de auteurs zich niet gehinderd voelden door enige menselijke of zelfs maar journalistieke integriteit.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden