'Verdachte mag geen Fries spreken op zitting'

Een Friessprekende verdachte heeft woensdag niet de kans gekregen om in de rechtbank in Leeuwarden Fries te spreken. Dat maakte de advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, bekend.

Beeld ANP

De rechter ging akkoord met de wens van de verdachte om Fries te spreken, maar vroeg de anderen in de rechtszaal nog wel of dat problemen zou opleveren. De griffier zei toen dat hij de Friese taal niet machtig was. De verdachte, die terechtstond voor een mishandeling in Leeuwarden, moest daarom overgaan op Nederlands. Van der Goot noemt het 'geen reclame' voor de rechtbank.

Het akkefietje had juist plaats op de dag dat de Tweede Kamer besloot tot invoering van de Wet gebruik Friese taal. Die garandeert dat iedereen in de provincie Friesland Nederlands of Fries mag spreken in de rechtszaal en ook in het contact met bestuursorganen. Er komt ook een Orgaan voor de Friese taal voor gelijkstelling van de Friese taal aan de Nederlandse taal in de provincie Friesland.

Minister Ronald Plasterk sprak van een feestelijke avond. Ook Kamerleden spraken van een mooi moment. 'It giet oan', aldus Lutz Jacobi van de PvdA. Meerdere sprekers herinnerden aan vrijdag 16 november 1951, Kneppelfreed oftewel Knuppelvrijdag, een enorme rel in Friesland naar aanleiding van problemen met de Friese taal op de rechtbank.

Verschillende Kamerleden vroegen speciaal aandacht voor de positie van Omrop Fryslân, omdat die een belangrijke taak heeft in het behoud en het gebruik van de Friese taal. Plasterk vond dat echter meer iets voor het komende mediadebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden