Verdachte liquidatie Endstra vrijgesproken van ontvoering

Ali N. (31), die eerder dit jaar was vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004, is nu ook vrijgesproken van het ontvoeren van een drugshandelaar in 2014.

Justitie had een celstraf van 5,5 jaar geëist tegen N. Beeld anp
Justitie had een celstraf van 5,5 jaar geëist tegen N.Beeld anp

Wel krijgt hij een klein jaar celstraf voor het bezit van een automatisch wapen. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs dat Ali N. met enkele anderen de Turkse drugshandelaar Latif O. uit Tilburg had ontvoerd naar een woning in het Groningse Nieuw-Beerta, vanwege het verlies van een grote partij drugs.

N. en een compagnon hadden in hun rechtszaak wel erkend dat ze 150.000 euro hadden geëist ter genoegdoening na de mislukte drugsdeal, maar ze ontkenden met klem O. te hebben ontvoerd.

Tegenstrijdige verklaringen
O. zelf is inmiddels met terminale kanker naar Turkije geëmigreerd en was niet meer te verhoren. Eerder legde hij warrige, tegenstrijdige verklaringen af.

De rechtbank vindt dat in O.'s eerdere verklaringen bij de politie en de onderzoeksrechter over de 'gijzeling' teveel 'inconsistenties, hiaten, onjuistheden en onwaarheden' zitten om ze als bewijs te kunnen gebruiken - zeker nu de rechters hem niet zelf hebben kunnen verhoren.

Wel krijgt Ali N. straf voor het bezit van een machinepistool, een Skorpion. Die trof de politie op 31 augustus 2014 toen hij werd klemgereden in een auto waar ook O. in zat - die toen vier dagen weg was.

In scène
De gijzeling was volgens N. en zijn medeverdachten in scène gezet omdat O. voor zijn vrouw wilde verbergen dat hij in drugszaken was gegaan. De 'ontvoering' moest betaling afdwingen zonder dat O. er zelf op zou worden aangekeken.

Ali N. krijgt niet 5,5 jaar celstraf, zoals justitie had geëist, maar een straf gelijk aan de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten: 346 dagen.

Overigens is Ali N. nog niet verlost van de zaak over de liquidatie van Endstra. Justitie probeert in hoger beroep alsnog hard te maken dat hij die moord mee heeft voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden