Verdachte Groningse hiv-zaak is manager in zorgsector

GRONINGEN - Een van de vier verdachten in de Groningse hiv-zaak is werkzaam in de zorgsector.De 48-jarige Peter M. is locatiemanager in Woonzorgcentrum St. Jozef in Sappemeer en werkt bovendien als invalkracht bij zorgcentrum 't Blauwbörgje in Groningen.

Bij de GGD Groningen waren donderdagavond ruim dertig telefoontjes van verontruste mensen binnengekomen naar aanleiding van de berichten van woensdag over seksfeesten waarbij mannen werden gedrogeerd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. De GGD wil over de gesprekken alleen kwijt dat het ging om uiteenlopende vragen en reacties.

De overkoepelende organisatie GGD Nederland ziet geen reden om medewerkers of burgers vanwege de excessen in Groningen extra te informeren. ''We waarschuwen mensen zoals altijd voor de risico's van hiv-verspreiding'', zegt een woordvoerder. ''Als je zelf slachtoffer bent is dat al erg, maar mensen moeten zich bewust zijn van het gevaar voor anderen.''

Directeur S. Bouma van Woonzorgcentrum St. Jozef omschrijft Peter M. als ''een sociaal persoon''. M. heeft er al zes jaar ''een verantwoordelijke baan met een voorbeeldfunctie''. De directeur zegt op 21 mei door de recherche op de hoogte te zijn gebracht van de verdenkingen jegens zijn collega en dat die hiv-besmet is. Het personeel van het centrum reageerde boos en geschokt op het nieuws. ''Veel mensen voelen zich belazerd. M. was tenslotte hun baas en eerste aanspreekpunt''.

Bouma denkt niet dat de verdachte naalden of andere benodigheden uit het centrum heeft gestolen. Onbekend is of het centrum een ontslagprocedure tegen M. is begonnen.

Ook directie en medewerkers van 't Blauwbörgje zijn aangeslagen door het nieuws dat een van hun medewerkers wordt verdacht van het opzettelijk besmetten van mensen. ''Niemand in Nederland kan hier met z'n gedachten bij. Wanneer het je directe collega is, is het helemaal akelig'', aldus directrice Marijke Wortel. Maandag organiseert het zorgcentrum een informatieavond voor (de contactpersonen van) bewoners van het verpleeghuis.

Volgens Menno Hoekstra, advocaat van een van de verdachten, zijn de mannen geen ''harde monsters''. ''Het zijn normale mensen die midden in de maatschappij staan en die op straat niet opvallen.''

Seksfeesten waarbij mensen - al dan niet bewusteloos - injecties krijgen met besmet bloed zijn incidenten, meldden de GGD's in Amsterdam, Utrecht en Groningen. ''Grootschalige homofeesten zijn niet nieuw voor ons, maar van die injecties hebben we nog nooit gehoord'', aldus een woordvoerder van de GGD Amsterdam.

Maar binnen de Hiv Vereniging Nederland (HVN) is ondertussen onrust ontstaan over de eigen werkgroep Poz & Proud (seropositief en trots) die dit soort seksfeesten stimuleert. Poz & Proud vindt dat de vereniging geen enkel moreel oordeel mag uitspreken over het doorgeven van hiv via onveilige seks.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat onderzoeken of de werkgroep inderdaad willens en wetens onbeschermde seks propageert. Ook bekijkt hij of subsidievoorwaarden zijn geschonden. De HVN krijgt subsidie van onder meer het Aids Fonds en het ministerie van VWS om juist veilige seks te stimuleren.

Frank Raaphorst, voorzitter van de afdeling Haaglanden van de HVN, vindt ''het niet slim dat onze vereniging onveilige seks promoot. Dan is de Hiv Vereniging mijn vereniging niet meer'', aldus Raaphorst donderdag in het tv-programma Netwerk.

Het speciale telefoonnummer van de GGD in Groningen (050 3674080) waar mensen terechtkunnen als ze vragen hebben, ongerust zijn of op korte termijn een gratis hiv-test willen doen, is ook vrijdag nog geopend. (ANP)

Lees verder:

- 'Duistere homofeesten gevaarlijk'

- Opzettelijk besmet met hiv

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden