Verdachte eerder vast om jihad

DEN HAAG - Het OM hield de vier mannen uit Den Haag die vorige week vrijdag in Kenia bij de Somalische grens werden gearresteerd, al geruime tijd in de gaten. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Het was bekend dat zij belangstelling hadden voor de jihad, zegt een woordvoerder van het landelijk parket. Eén van hen is hiervoor al eens in 2005 opgepakt, in Azerbeidjan, en vervolgens weer vrijgelaten 'omdat er geen reden was hem langer vast te houden'.

Op twee Haagse adressen waar de verdachten wonen, heeft de nationale recherche huiszoeking gedaan. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten en lectuur meegenomen, maar geen apparatuur. Drie van de mannen wonen samen in één huis, de ander woont apart.

De Keniaanse politie verdenkt de mannen ervan dat zij naar een trainingskamp van de islamitische rebellenbeweging al-Shabaab wilden gaan. Deze groep wil de regering in Somalië verdrijven. Zelf verklaarde het viertal toeristen te zijn.

Kenia zette de vier woensdag op het vliegtuig naar Brussel. Waarom de Keniaanse autoriteiten niet kozen voor Schiphol, weet de woordvoerster van het landelijk parket niet. Ze verwacht dat de mannen op zijn vroegst over een week aan Nederland kunnen worden uitgeleverd. Dan worden ze gehoord.

Het gaat om drie Nederlanders: Y.M., S.D. en D.D. Twee van hen zijn van Marokkaanse herkomst, een van Somalische komaf. De vierde verdachte is de Marokkaanse S.S., die wel een Nederlandse verblijfsvergunning heeft. Ze zijn allen 21 jaar. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden