Plus

Verdachte dodelijke steekpartij op huisfeestje: 'Noodweer'

De Amsterdamse asbestsaneerder Oscar Donk (23) werd op 10 juni doodgestoken door Gianni L., die al vaker met justitie in aanraking kwam. L. zal zich op noodweer beroepen.

Maarten van Dun
L. en Donk hadden ruzie gekregen op de kinderkamer van een woning waar een huisfeestje bezig was. Beeld anp
L. en Donk hadden ruzie gekregen op de kinderkamer van een woning waar een huisfeestje bezig was.Beeld anp

Gianni L. was niet aanwezig tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak. Wel is duidelijk dat hij zich tijdens de inhoudelijke behandeling die later volgt zal beroepen op noodweer of putatief noodweer. Dat laatste betekent dat een verdachte geweld gebruikte omdat hij dácht dat hij werd aangevallen, terwijl dat in werkelijkheid niet gebeurde.

De 23-jarige Oscar Donk werd op 10 juni doodgestoken op een feestje in een huis in Amsterdam-Zuidoost. Daar was een grote groep vrienden bijeen na een avond stappen. Donk was daar samen met vrienden, Gianni L. was met een bekende meegekomen.

Tumult
Op enig moment krijgt Gianni L. in de kinderkamer ruzie met een vriend van Donk. Die vriend is ook niet van onbesproken gedrag. De woordenwisseling loopt uit op een steekpartij. Daarbij wordt de vriend op een zeker moment vijf keer gestoken.

Toen Donk en een andere aanwezige op het tumult afkwamen, werd ook Donk met een mes geraakt. Hij vluchtte weg uit de woning, waarna het nog enige tijd duurde voordat de gealarmeerde politie hem in kritieke toestand aantrof. Hij overleed kort daarna.

Pieter Baan Centrum
Het Openbaar Ministerie vervolgt Gianni L. voor het doodsteken van Donk en voor het neersteken van diens vriend. De rechtbank wil dat L. voorlopig blijft vastzitten. Er moet nog worden besloten of L. in het Pieter Baan Centrum zal worden onderzocht.

L. kwam al veelvuldig in aanraking met politie en justitie: toen hij 20 jaar oud was werd hij vervolgd voor een zware mishandeling in april 2014 in Amsterdam.

Een maand voor de dodelijk steekpartij achtte het Amsterdamse Gerechtshof Gianni L. schuldig aan oplichting. Hij zou in Noord-Holland een zwendel met telefoonabonnementen hebben georganiseerd, waarbij de slachtoffers zeiden ook door hem te zijn bedreigd. Hoewel de rechtbank L. aanvankelijk ook voor afpersing veroordeelde, achtte bij het Hof slechts oplichting bewezen.

Uitbuiting
Bij de rechtbank Haarlem loopt nog een zaak tegen L. vanwege een verdenking van mensenhandel en seksuele uitbuiting van een meisje uit Zuid-Afrika, dat mogelijk minderjarig was toen zij tegen betaling seks had. Ook zou L. in die periode iemand hebben bedreigd.

De zaak over het doodsteken van Donk zal op een later moment inhoudelijk worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden