Verdachte dodelijke steekpartij metro is psychiatrisch patiënt

Philip O., de 27-jarige verdachte van de dodelijke steekpartij in metro 53 blijft langer vastzitten. O. is psychiatrisch patiënt in het AMC, maar wil niet meewerken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Jop van Kempen
Het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer, overleed aan zijn verwondingen. Beeld ANP
Het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer, overleed aan zijn verwondingen.Beeld ANP

O. wekte niet de indruk dat hij wist wat er gebeurde in de rechtszaal. De Amsterdammer droeg slippers, een gescheurde trui en praatte incoherent.

Hij klaagde bij de rechter over zijn situatie in het huis van bewaring in Zaanstad, maar begreep niet dat hij zijn klachten verkeerd adresseerde. "Daar gaan wij niet over, meneer," zo onderbrak de rechter hem meermaals.

O. meent dat zijn maaltijden worden bespuugd. Ook dacht hij dat anderen hem afluisterden en klopte er volgens hem iets niet met de waterleiding in Zaanstad.

Vitaminen
"Het gaat daar niet goed met me," zei hij in de proformazitting, nadat hij eerder had aangekondigd louter te willen zwijgen. Ook op de vraag van de rechter of hij medicatie slikt, antwoordde O. niet eenduidig. "Ik slik medicatie, gewoon vitaminen."

O. is geen vreemde in de psychiatrie. Op het moment van de steekpartij was hij psychiatrisch patiënt in het AMC, waar hij gedwongen behandeld werd. Hij was vanwege een verlof buiten.

Het voorarrest van O. is tijdens de eerste proformazitting met drie maanden verlengd. De rechtbank wil dat O. psychiatrisch wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. In november en december wordt hij daar ter observatie geplaatst. O. weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, zo zei hij.

Michael P.
De advocaat van O., Freek van der Brugge, wilde geen toelichting geven over de weigering van zijn cliënt. Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber weigerde eveneens medewerking aan zo'n onderzoek, waardoor zijn kans op een tbs-straf kleiner werd.

Het psychiatrisch onderzoek naar O. duurt langer dan drie maanden. Waarschijnlijk volgt nog een proformazitting alvorens de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

In de rechtbank zaten ook de zwijgende nabestaanden van het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer. De man overleed als gevolg van messteken in lijn 53. De verdachte leek hem zonder enige aanleiding te hebben aangevallen, zo menen omstanders.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden