Verdachte dodelijke steekpartij metro blijft vastzitten

Phillip O., verdacht van de metromoord in lijn 53, blijft voorlopig vastzitten. De rapportage van het Pieter Baan Centrum over zijn geestesgesteldheid moet af zijn voordat de rechtszaak kan beginnen.

Jop van Kempen
Het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer, overleed aan zijn verwondingen. Beeld anp
Het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer, overleed aan zijn verwondingen.Beeld anp

De familie van het slachtoffer wil dan gebruik maken van het spreekrecht.

O. verscheen niet in de rechtszaal donderdagochtend. Zijn advocaat Freek van der Brugge kon O.'s afwezigheid niet motiveren.

Van der Brugge moest het antwoord op de vraag of O. had meegewerkt aan het onderzoek van het Pieter Baan Centrum eveneens schuldig blijven.

De officier van justitie wist te melden dat O. niet had meegewerkt, zoals O. op de eerste pro-forma zitting in oktober al had aangekondigd.

Proefverlof
De gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum moeten hun rapportage van O. dus baseren op observaties, die zij niet met gesprekken kunnen staven.

O. is acht weken geobserveerd, in plaats van de gebruikelijke zeven weken, zo meldde de officier.

Het rapport van het Pieter Baan Centrum zal komende maand worden afgerond. De kans is groot dat wordt geconcludeerd dat O. lijdt aan een ernstige psychiatrische aandoening.

O. was op proefverlof van de psychiatrische afdeling van het AMC toen hij op 27 juli volgens omstanders een willekeurige metropassagier met messteken in hals, borst en buik om het leven bracht.

Medewerking
Tijdens de eerste pro-forma zitting verscheen O. op slippers in de rechtszaal en presenteerde hij zich warrig. Hij dacht dat hij in de gevangenis werd afgeluisterd en dat zijn eten werd bespuugd.

"Het gaat niet goed met me," zei hij in oktober. Op de vraag van de rechter of hij medicatie slikte, antwoordde hij toen. "Ik slik medicatie, gewoon vitaminen."

O. heeft niet alleen een historie met psychiatrische ziektebeelden, maar ook met geweld. Hij pleegde al eerder een roofoverval. Ook viel hij in het AMC een verpleegkundige aan.

Het OM wilde die zaak voegen bij de steekpartij in lijn 53, maar de verpleegkundige trok de medewerking in.

Doodsoorzaak
Het AMC heeft onderzocht of O. op 27 juli op goede gronden met verlof is gestuurd. Het rapport dat het ziekenhuis heeft laten maken, is naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gestuurd. De Inspectie noch het AMC doen mededelingen over het rapport.

De inhoudelijk zitting over de metromoord zal waarschijnlijk plaatsvinden in april. De familie liet weten dan gebruik te willen maken van het spreekrecht.

De melding van de officier dat de doodsoorzaak officieel is vastgesteld op bloedverlies, mogelijk in combinatie met longfunctiestoornis, zorgde voor ontroering bij de nabestaanden van het slachtoffer, een 38-jarige Amsterdammer.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden