Update

Verdachte blokkade A7: 'Mooi dat het gelukt is'

De rechtbank in Leeuwarden buigt zich deze week over de 34 Friezen die ervan worden verdacht dat ze vorig jaar de snelweg A7 blokkeerden op de dag van de landelijke sinterklaasintocht.

Sympathisanten verzamelden zich maandagochtend voor de rechtbank Beeld anp
Sympathisanten verzamelden zich maandagochtend voor de rechtbankBeeld anp

Een van de eerste verdachten die maandagochtend aan het woord kwam, heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de actie.

"Stilstaan op de snelweg is nooit een goed idee. Ik had beter moeten weten. Ik zit namelijk voor mijn werk de hele dag op de weg," vertelde de man uit Leeuwarden, gekleed in een sweater met capuchon van het truck- en busmerk Scania. Hij droeg die ook bij de actie.

Tegen de rechter vervolgde hij: "Ik heb er spijt van. Maar wat we voor ogen hadden, is gelukt. Zij wilden namelijk Sinterklaas vermoorden."

Nazi's
Een andere verdachte die maandag in de rechtbank werd bevraagd, wist naar eigen zeggen niet wat er op de A7 ging gebeuren. "Ik was bijrijder en op een gegeven moment stonden we op de snelweg."

De man uit Twijzelerheide had wel een Friese vlag bij zich, waartoe was opgeroepen via een actiepagina op Facebook. "Maar die heb ik meestal bij me."

De derde verdachte in de openingsronde, een vrouw uit Leeuwarden, zei ook niet te weten wat precies de bedoeling was bij de actie. Zij zat naast haar vriend in een van de auto's die de weg blokkeerden.

Volgens haar was bij de blokkade de enige onruststoker een van de filmende anti-Zwarte Piet-demonstranten in de bus. "Hij maakte ons uit voor nazi's en racisten. Hij was de enige die aan het provoceren was." De vrouw zei verder een voorstander te zijn van demonstreren, maar tussen de kinderen in Dokkum was voor haar geen optie.

Burgemeester
Weer een andere verdachte vindt dat de burgemeester van Dokkum gedeeltelijk verantwoordelijk is, omdat die vorig jaar de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet had toegestaan tijdens de intocht van Sinterklaas.

De rechter en de officier van justitie hielden de verdachten voor dat de burgemeester "een demonstratie moet faciliteren er dat er ook geen vergunning voor nodig is". Maar uit het gemor in de overvolle zaal bleek dat de Friezen niet overtuigd waren.

In de tweede sessie tegen drie verdachten, van wie een niet in de rechtbank was komen opdagen, bleek dat ze slechts één doel hadden: voorkomen dat de bussen met demonstranten Dokkum zouden bereiken. "Schitterend mooi dat dat gelukt is," zei een van hen. Maar hij haastte zich te zeggen dat hij het niet nog een keer zo zou doen.

Een ander zegt dat hij nog altijd met een glimlach terugkijkt op de actie.

De tegenstanders van de anti-Zwarte Piet-demonstranten hadden wel afgesproken dat ze geen geweld zouden gebruiken. De verdachten verklaren vaag over de precieze afspraken die van tevoren waren gemaakt.

In een Whatsapp-groepje dat de verdachten na de blokkade samen hadden, meldde een van hen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over eventuele boetes. 'Met crowdfunding lukt het wel, heel Friesland wil wel betalen.'

Gewonde
Door de noodstop die drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten moesten maken is vorig jaar november ook iemand gewond geraakt, zo bleek maandagochtend.

Een passagier van een van de bussen viel achterover door de abrupte stop die de chauffeur moest maken toen de weg plotseling door pro-Zwarte Piet-activisten werd geblokkeerd. Daardoor zou hij een hersenschudding hebben opgelopen.

Een ruit van een van de bussen werd vernield toen een cameraman er tegenaan viel.

De rechter vertelde in een opsomming van de feiten in de zaak dat in de file die achter de bussen ontstond ook mensen gedupeerd raakten. "Een man moest met zijn vader naar het ziekenhuis, een familie was onderweg naar een crematie."

Een van de chauffeurs van de bussen was door het incident zo geëmotioneerd dat ze de rit niet kon voortzetten. De passagiers uit haar bus werden herverdeeld in de andere twee bussen.

De stop op de A7 was niet het eerste incident tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Op de A6 zouden de verdachte Friezen ook al de bussen tot stilstand hebben gebracht, waarbij ze zich ook dreigend zouden hebben gedragen.

Flauwgevallen
De rechtszaak over de blokkade op de A7 begon maandagochtend met consternatie, omdat een van de rechters flauw viel. Halverwege het voorlezen van de aanklacht door de officier van justitie zat de man ineens achterover gezakt bewegingloos op zijn stoel. Na enig aandringen opende hij weer zijn ogen.

De rechters schorsten daarop de zitting. Na een uur werd de zitting hervat, met goedkeuring van een arts die de rechter had onderzocht.

Dit tot opluchting van advocaat Tjalling van der Goot, die 33 van de 34 verdachten vertegenwoordigt. "De zaak heeft een lange voorbereiding gehad bij ons, mijn cliënten en de rechtbank. Als de zaak wordt aangehouden, kan het lang duren. Dan kunnen we dit jaar denk ik niet verder."

Gedaagde Jenny Douwes (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank Beeld anp
Gedaagde Jenny Douwes (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbankBeeld anp

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) creëerden de Friezen met hun actie een gevaarlijke situatie. Daarnaast hebben zij een toegestane demonstratie verhinderd.

Friese vlag
De Friezen verschijnen in groepjes voor de rechter. Vanwege de grote belangstelling voor de zaak werden pers en bezoekers verdeeld over verschillende zalen in de rechtbank. Een aantal sympathisanten van de verdachten had een Friese vlag bij zich. Sommigen moesten hun klompen achterlaten bij de beveiliging en de zitting op sokken bijwonen.

Voor de zaak, die om 10.00 uur begon, zijn vier zittingsdagen uitgetrokken.

Voor de rechtbank in Leeuwarden stonden maandagochtend demonstranten in verband met de rechtszaak.

Leden van de Zwarte Pieten Actiegroep uit Noord-Holland hadden spandoeken bij zich waarop teksten als 'Zwarte Piet is Zwart' en 'Samen sterk handen af van Zwarte Piet'. De demonstranten waren al rond 07.00 uur bij het gerechtsgebouw.

Lees ook: Zwarte Piet duidelijk aanwezig tijdens zaak blokkade A7

Gedaagden komen aan bij de rechtbank Beeld anp
Gedaagden komen aan bij de rechtbankBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Video: de verdachten kwamen met een bus aan bij de rechtbank.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden